Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Amsterdam volgens homo’s niet meer ‘Gay Capital of the World’

Driekwart van de homo's (74 procent) in Amsterdam is van mening dat de bijnaam Gay Capital of the World niet of nauwelijks bij de stad past. Dit blijkt uit een onderzoek naar de tolerantie jegens homoseksuelen in Amsterdam. In totaal deden 167 homo's (130 mannen en 37 vrouwen) en 412 hetero's mee aan het onderzoek.

Klimaat voor homoseksuelen is de laatste jaren verslechterd

Bijna acht van de tien (79 procent) homoseksuele mannen en vrouwen vinden dat het klimaat voor homo’s in Amsterdam de laatste jaren is verslechterd. Ook veel hetero’s (67 procent) denken dat het klimaat voor homo’s tegenwoordig minder goed is dan voorheen. Vooral homoseksuele mannen (82 procent) vinden dat het klimaat voor homo’s in Amsterdam de laatste jaren is verslechterd. Vrouwen zijn iets minder negatief, van hen vindt 69 procent dat het klimaat slechter is geworden.

Ondanks verslechtering redelijk goed klimaat voor homo’s

Hoewel aangegeven wordt dat het klimaat voor homo’s in Amsterdam is verslechterd, zijn de meeste homo’s en hetero’s toch redelijk positief over het klimaat voor homo’s. Zo vindt 40 procent van de homo’s dat het klimaat (redelijk) goed is en ongeveer de helft (49 procent) van de hetero’s deelt die mening. Het beeld over het klimaat voor homo’s wordt door hetero’s vooral gevormd door de media, terwijl homo’s dit juist doen op basis van eigen ervaringen.

Vrouwen tonen vaker geaardheid

De laatste jaren is de helft van de homo’s (48 procent) minder openlijk uitgekomen voor hun geaardheid. Hand in hand lopen, bijvoorbeeld, wordt door 45 procent van de homo’s zelden of nooit gedaan omdat zij dit niet durven. Er is wel een groot verschil tussen mannen en vrouwen, 77 procent van de vrouwen durft in het openbaar uit te komen voor haar geaardheid vergeleken met 48 procent van de mannen.

Vier van de tien homo’s krijgen te maken met verbaal geweld

Ruim de helft van de Amsterdamse homo’s voelt zich weleens bedreigd vanwege hun geaardheid (56 procent). Vier van de tien homo’s is in de afgelopen 12 maanden zelf slachtoffer geworden van verbaal geweld vanwege hun geaardheid. Vooral mannen tot 50 jaar hebben het laatste jaar vaak verbaal geweld meegemaakt. Drie procent van alle homo’s zegt het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van fysiek geweld vanwege de geaardheid. Bijna driekwart van de homo’s geeft aan dat anti-homo acties vooral plaatsvinden door Marokkaanse jongeren, maar dat er ook andere daders zijn. Bijna tweederde (63 procent) van de Amsterdammers vindt dat de politie of gemeente te weinig doet om het geweld tegen homo’s te beperken.

Kwart van de homoseksuelen mijdt (Nieuw-)West en Centrum

Een kwart van de homo’s geeft aan dat er in Amsterdam plekken of wijken zijn die ze liever mijden. Vooral (Nieuw-)West en het Centrum worden vaak genoemd.