Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Minder verdachten van misdrijven in Amsterdam

Zowel de jeugdcriminaliteit als de volwassenencriminaliteit in Amsterdam blijft dalen. Dit blijkt uit de rapportage ‘Criminaliteitsbeeld 2018’. Hierin wordt ingegaan op het aantal Amsterdamse jeugdige- en volwassen verdachten van een misdrijf. Ook het aantal misdrijven waarvan jongeren en volwassenen verdacht zijn wordt beschreven.

Jeugdcriminaliteit daalt sterker dan volwassenencriminaliteit

In 2018 was 2,3 procent van de Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 12-24 jaar verdacht van een misdrijf. Onder volwassenen van 25 jaar en ouder was dit 0,9 procent . Zowel het aandeel jeugdige verdachten als het aandeel volwassen verdachten daalt sinds 2015. Het aandeel jeugdige verdachten daalt sterker. In stadsdeel Zuidoost wonen relatief de meeste verdachten, in de stadsdelen Centrum en Zuid wonen juist relatief weinig verdachten.

2019-criminaliteit-afb.png

Meeste gepleegde misdrijven in Centrum

In stadsdeel Centrum worden zowel door jongeren als door volwassenen verreweg de meeste misdrijven gepleegd. Het gaat om een derde van alle in Amsterdam gepleegde misdrijven waarvan jongeren en volwassenen verdacht worden. Wel is tussen 2017 en 2018 sprake van een relatief grote afname van het aantal misdrijven in Centrum. Zowel jongeren als volwassenen plegen misdrijven het vaakst op de Wallen. Andere gebieden waar relatief vaak misdrijven gepleegd worden zijn de Bijlmer en de Grachtengordel-Zuid. Net als de Wallen zijn dit uitgaansgebieden.

Gepleegde misdrijven in Centrum vooral door niet-Amsterdammers

De misdrijven in Centrum zijn voor het grootste gedeelte gepleegd door verdachten die niet in Amsterdam wonen. De misdrijven in de stadsdelen Noord en Nieuw-West worden juist vaak door Amsterdamse verdachten gepleegd.