Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Peiling: GroenLinks nipt de grootste, grote winst Volt en JA21

Als er nu verkiezingen voor de gemeenteraad worden gehouden, zou GroenLinks met 15 procent flink minder stemmen krijgen dan de 20 procent van vier jaar geleden. GroenLinks blijft wel de grootste, vóór D66, dat ook een paar procent verliest. Dat blijkt uit een peiling van Onderzoek en Statistiek op verzoek van Het Parool en AT5.

De VVD verliest licht, de PvdA blijft stabiel. Volt is de grootste nieuwkomer met 12 procent, JA21 krijgt acht procent van de stemmen. BIJ1 groeit sterk en gaat van twee procent naar vijf procent. De grootste verliezers zijn verder SP, DENK en FvD.

De huidige coalitiepartijen (GroenLinks, D66, PvdA, SP) blijven in deze peiling steken op 42 procent en hebben dus geen meerderheid meer. Op basis van deze peiling lijkt een vierpartijenmeerderheidscollege alleen mogelijk als Volt meedoet.

In de peiling is aan ruim 1.300 Amsterdammers gevraagd op welke partij zij zouden stemmen als er nu gemeenteraadsverkiezingen waren. Daarnaast is een aantal andere vragen voorgelegd. Zo is gevraagd naar vertrouwen in instituties en naar onderwerpen die kiezers belangrijk vinden.

Resultaten peiling januari 2022

Partijvoorkeur volgens peiling januari 2022 en uitslag 2018