Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Project: Criminaliteitsbeeld 2018

Op basis van politiedata maakt OIS sinds 2015 een criminaliteitsbeeld. In deze rapportage wordt de criminaliteit in Amsterdam in beeld gebracht voor 2018, waarbij een vergelijking wordt gemaakt met de jaren 2015 tot en met 2017.

Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van de gemeente Amsterdam wil graag jaarlijks een beeld van de jeugd- en volwassenencriminaliteit in Amsterdam. De gegevens kunnen worden gebruikt als cijfermatige onderbouwing voor beleidsnotities over veiligheid en criminaliteit.

Opdrachtgever: Openbare Orde en Veiligheid (OOV) Projecttype: Onderzoek

Werkwijze

OIS ontvangt van de politie verschillende databestanden met aantallen jeugdige en volwassen verdachten van misdrijven en aantallen misdrijven gepleegd door jeugdigen en volwassenen. OIS doet bewerkingen op deze data en duidt de data door het berekenen van percentages, het visualiseren van de data en het schrijven van een rapportage.

Resultaten

In 2018 was 2,3 procent van de Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 12-24 jaar verdacht van een misdrijf. Onder volwassenen van 25 jaar en ouder was dit 0,9 procent. Zowel het aandeel jeugdige verdachten als het aandeel volwassen verdachten daalt sinds 2015. Het aandeel jeugdige verdachten daalt sterker. In stadsdeel Zuidoost wonen relatief de meeste verdachten, met name in Amstel III/Bullewijk en in de Bijlmer. In de stadsdelen Centrum en Zuid wonen juist relatief weinig verdachten.

Hoe gaan we ermee verder?

Het Criminaliteitsbeeld wordt elk jaar gemaakt.

Contact

Anne Huijzer Onderzoek, Informatie en Statistiek algemeen.ois@amsterdam.nl