Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Omwonenden vaak verrast door sluiting drugspand

De burgemeester kan een pand voor drie maanden sluiten als er drugs worden verhandeld, geproduceerd of gedistribueerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om handel in harddrugs of het kweken van hennep. Voor omwonenden van zo’n gesloten pand komt de sluiting meestal onverwachts.

Bewoners voelen zich door de sluiting niet altijd veiliger. Vaak zijn ze niet op de hoogte van de sluiting. Wel vinden omwonenden het goed dat een dergelijke maatregel wordt genomen. Dit blijkt uit onderzoek van OIS waarin omwonenden, andere Amsterdammers en professionals zijn gevraagd naar hun meningen en ervaringen op het gebied van gesloten panden na drugsvondst.

De meeste Amsterdammers zijn bekend met de maatregel van het sluiten van panden als er drugs of wietplantages worden aangetroffen. Wanneer er sprake is van een sluiting in de eigen buurt, zijn omwonenden daar meestal niet van op de hoogte. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de informatievoorziening richting omwonenden van een gesloten pand beter kan.

Omwonenden die wel op de hoogte waren van een sluiting in hun buurt, kwamen dit te weten door berichten in de media, via andere buurtbewoners of doordat ze langs het gesloten pand liepen. Op een gesloten pand wordt door de gemeente een A3’tje geplakt waarop staat dat het pand is gesloten. Dit zou zichtbaarder kunnen, het hangt ook af van het type woning in hoeverre het zichtbaar is. Omwonenden zouden graag via een brief of e-mail geïnformeerd willen worden over de sluiting. Het informeren van omwonenden kan bijdragen aan de betrokkenheid in de buurt.

Zowel omwonenden van gesloten panden, als Amsterdammers die geen sluiting in de buurt hebben meegemaakt en professionals vinden de maatregel meestal goed. Volgens hen zorgt het voor veiligheid, wordt de criminaliteit bestreden en geeft de sluiting een signaal af richting de dader en de omgeving. Omwonenden voelen zich niet altijd veiliger nadat een pand gesloten is. Vaak zeggen zij dat een sluiting geen invloed heeft op hun veiligheidsgevoel. Professionals denken dat sluitingen van panden op basis van de Opiumwet minder invloed hebben op het veiligheidsgevoel dan bijvoorbeeld het sluiten van een horecapand of het sluiten van een pand na het aantreffen van een explosief. Voor deze laatste sluitingen is er bijvoorbeeld meer media-aandacht, meer onrust in de buurt en vooraf vaker overlast.

Voorafgaand aan een sluiting hebben omwonenden vaak niets in de gaten. Er worden weinig verdachte activiteiten opgemerkt en er vindt nauwelijks overlast plaats. Een sluiting komt dan ook meestal onverwachts. Een enkeling is wel iets opgevallen, maar doet hier meestal geen melding van. Daarnaast wordt vaak aangegeven niet te weten waar vreemde of verdachte activiteiten gemeld kunnen worden. Het is daarom belangrijk aandacht te besteden aan de meldingsbereidheid van omwonenden, zowel het maken van anonieme meldingen als dat omwonenden weten wanneer iets een verdachte situatie is.

Lees meer over sluitingen en heropeningen van panden, recente gevallen en waar signalen van drugshandel gemeld kunnen worden.