Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Uitslag verkiezingen Provinciale Staten in Amsterdam

In de provincie Noord-Holland gaat de strijd om wie de grootste is tussen GroenLinks en Forum voor Democratie. De VVD verliest de koppositie in de provincie. De verschillen in de provincie zijn groot. Zo haalde Forum voor Democratie in Amsterdam zo’n 9 procent van de stemmen, in Zaanstad 18 procent, in Purmerend 24 procent en in Volendam/Edam 41 procent. GroenLinks haalde in deze gemeenten respectievelijk, 24, 12, 10 en 7 procent van de stemmen.

De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer. Dat was bij de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten, in 2011 en 2015, ook het geval.

Opvallend is de relatief hoge opkomst. Naast de vraag naar de positie van de regeringscoalitie in de Eerste Kamer speelt daarbij het verkiezingsthema klimaat een rol. De beide winnaars nemen op dat thema tegengestelde posities in. Hun achterban kan daardoor extra gemotiveerd zijn om een stem uit te brengen.

Bij Statenverkiezingen is de opkomst lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen en dan kunnen dit soort selectieve opkomsteffecten relatief sterk doorwerken in de uitslag. In 2011 was de opkomst ook relatief hoog. Ook toen, ten tijde van het Kabinet Rutte I met gedoogsteun van de PVV, waren specifieke kiezersgroepen extra gemotiveerd om te komen stemmen.

In Amsterdam is GroenLinks veruit de grootste partij, met bijna een kwart van de stemmen. Niet eerder haalde deze partij zoveel stemmen in de stad. Forum voor Democratie heeft ongeveer 9 procent van de stemmen, meer dan de 6 procent bij de Gemeenteraadsverkiezingen maar minder dan landelijk gemiddeld. Verlies is er voor D66: haalde de partij bij de Raadsverkiezingen 2018 nog iets meer dan 15 procent nu is dat iets minder dan 14 procent. Ten opzichte van de Statenverkiezingen is het verlies groter. Ook de SP verliest, fors ten opzichte van de vorige Statenverkiezingen, maar ook in vergelijking met de laatste Raadsverkiezingen. De PvdA verliest in vergelijking met de vorige Statenverkiezingen, maar handhaaft zich in vergelijking met de laatste Raadsverkiezingen.

De huidige coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP haalde bij de Staten verkiezingen ongeveer evenveel stemmen als bij de Gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.