Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Monitor Attracties MRA

De monitor Attracties MRA brengt het aantal en de spreiding van attracties in de MRA in beeld en is een aanvulling op andere onderzoeken naar toerisme in de MRA. Deze jaarlijkse monitor is uitgevoerd door Onderzoek en Statistiek in samenwerking met alle regiogemeenten in de MRA.

In totaal zijn er in de MRA 802 attracties die voldoen aan de definitie ‘publiekstrekkers op het gebied van kunst, cultuur, entertainment en (natuur)recreatie’. Het aantal attracties is met 4 procent gegroeid ten opzichte van 2020 (770). Van alle attracties in de MRA ligt 42 procent in de Amsterdam. Hier bevindt zich de grootste concentratie van musea en theaters in de MRA. Daarnaast zijn er relatief veel attracties in Almere en Lelystad. Deze regio kenmerkt zich in de MRA als een gebied met veel attracties rondom sport, spel, experience en entertainment.

Gekeken naar de aantallen bezoekers waren het Rijksmuseum in Amsterdam en de Zaanse Schans in Zaanstad de populairste attracties in 2019. Eén jaar later hebben de coronamaatregelen en het wegblijven van buitenlandse toeristen een duidelijk effect gehad op de verdeling van de bezoekersaantallen. In 2020 was de Amsterdamse dierentuin ARTIS de grootste bezoekerstrekker in de MRA.