Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Toerisme MRA 2020-2021

Het rapport Toerisme MRA 2020-2021 beschrijft de ontwikkeling van de bezoekerseconomie in Amsterdam en de Metropoolregio Amsterdam vanuit verschillende invalshoeken. Er wordt gekeken naar de bezoekersaantallen, het aanbod van verschillende overnachtingsmogelijkheden, impact van toerisme op de leefomgeving en de bedrijfsontwikkelingen in de toeristische sector.

De periode 2020-2021 staat in het teken van de coronapandemie en de impact hiervan op de bezoekerseconomie van Amsterdam en de regio.

De coronapandemie heeft de ontwikkeling van toerisme wereldwijd verstoord. Het reisgedrag, dat normaliter samenhangt met seizoenen, evenementen en vakanties, werd in 2020 en 2021 bepaald door de epidemiologische situatie en het reisbeleid tussen verschillende landen. Hierdoor was de samenstelling van bezoekers in Amsterdam veranderd.

In 2020 en 2021 bestond de bezoekersmix voornamelijk uit de Nederlandse dag- en verblijfsbezoekers en de vakantiegangers uit de EU-buurlanden. Vóór de coronacrisis groeide zowel de toeristische vraag naar Amsterdam als het toeristische aanbod sneller dan landelijk. In 2021 nam de hotelcapaciteit in Amsterdam minder snel toe dan in de rest van Nederland. Ook is het aanbod Amsterdamse woningen en kamers op online verhuurplatforms sterk gedaald. Dit kan het effect zijn van het gemeentebeleid, maar ook het gevolg van de coronacrisis.