Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Toeristische draagkracht van wijken in Amsterdam in 2023

Dit rapport bevat de resultaten van de derde meting van de toeristische draagkracht in Amsterdamse wijken. O&S onderzoekt elke twee jaar in welke wijken de toeristische draagkracht in het geding is en welke wijken een hoge toeristische druk nog goed kunnen dragen. Het onderzoek richt zich vooral op de wijken met een hoge toeristische druk en een ongunstige bezoekers-gerelateerde leefbaarheid.

De eerste meting in 2019 vond plaats in een jaar waarin er qua toerisme topdrukte was. De tweede meting vond plaats in 2021, een jaar waarin er door lockdowns en reisbeperkingen weinig toeristen waren. Dat viel samen met een sterke verbetering van de leefbaarheid in wijken waarin de toeristische druk traditioneel hoog is.

In 2023 heeft het toerisme zich weer hersteld tot ongeveer het pre-coronaniveau en is in het Centrum ook de leefbaarheid achteruit gegaan. Er zijn daardoor nu vijf wijken waar de toeristische draagkracht onder druk staat: Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde, Grachtengordel-Zuid, Nieuwmarkt-Lastage en Oosterparkbuurt. In 2021 waren dat er nog drie. Daarnaast zijn er nu acht wijken waar de toeristische draagkracht kwetsbaar is.

Kaart met wijken waar de toeristische draagkracht onder druk staat of die een hoge druk goed kunnen dragen, 2023

Wijken waar de toeristische draagkracht onder druk staat of die een hoge druk goed kunnen dragen, 2023