Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

8 miljoen Amsterdamse taxiritten per jaar

5 december 2019

Ongeveer 5.000 taxichauffeurs in de stad zijn samen goed voor zo’n 8 miljoen taxiritten per jaar. Taxi’s op de bestelmarkt, zoals Uber, rijden ongeveer 35% van de taxikilometers. Het aantal schone taxi’s in de stad groeit.

Welk deel van het vervoer in Amsterdam bestaat uit taxi's?

Taxi’s leveren 4% van het vervoer in Amsterdam. Er zijn ongeveer 5.000 taxichauffeurs actief in de stad. Verder bestaat het vervoer in Amsterdam uit: openbaar vervoer 35%, personenauto’s 32%, fietsen en scooters 22% en overig vervoer 7%.

Uit welke onderdelen bestaat de taximarkt?

De taximarkt is verdeeld in een contractmarkt (zoals schoolkinderen en invaliden) en een straatmarkt. De straatmarkt is op zijn beurt weer verdeeld in een bestelmarkt (zoals Uber) en een opstapmarkt. De bestelmarkt rijdt zo’n 35% van de taxikilometers. 

Hoeveel taxichauffeurs zijn er?

De meeste taxichauffeurs werken vanuit een taxiorganisatie. Daarnaast groeit het aantal zelfstandige taxichauffeurs. Dit aandeel groeit ook relatief ten opzichte van het totaal aantal taxichauffeurs. Op deze groeiende ‘bestelmarkt’ heeft de gemeente weinig invloed.

Hoeveel taxiritten maken we?

Er worden in Amsterdam zo’n 8 miljoen taxiritten per jaar gemaakt. Dat zijn gemiddeld 21.918 taxiritten per dag. Door het groeiende aantal inwoners en toeristen, zal het aantal ritten verder gaan stijgen.   

Hoeveel verdient een taxichauffeur?

De geschatte netto inkomsten zijn voor een Uber taxichauffeur op de bestelmarkt bij een 40-urige werkweek zo’n €12,50 per uur; €2.100 per maand. Een taxichauffeur die werkzaam is op de opstapmarkt verdient naar schatting €12,75 per uur en €2.200 per maand (volgens het CAO Taxivervoer).

Hoe gedragen taxichauffeurs zich?

Bij 9% van de taxiritten in een mystery guest onderzoek ( totaal 207 ritten) gaat alles goed. In 52% van de gevallen was er sprake van kleine overtredingen en in 39% van de gevallen werden grote overtredingen begaan, zoals omrijden en prijsmanipulatie.

Hoeveel elektrische taxi's zijn er?

Het aantal schone taxi’s groeit. Deze groei wordt bevorderd door maatregelen, zoals subsidie bij de aanschaf van een schone taxi, exclusieve standplaatsen en voorrang op Schiphol. Het aantal elektrische taxi’s is toegenomen van 414 in 2017 naar 943 in 2018

 

Deze video maakt deel uit van de thema's
Deel deze pagina: