Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Lunchsessie: Toerisme in Amsterdam

In 2023 bezochten ruim 24 miljoen toeristen Amsterdam, waaronder 15 miljoen dagbezoekers en 9 miljoen verblijfsbezoekers. Tot de coronacrisis kende de stad jaren van sterke groei van het aantal bezoekers. Dat levert de stad veel op, in de vorm van werkgelegenheid, aanbod van attracties, en de bestedingen die toeristen doen in Amsterdamse winkels en horeca. Het zorgt in sommige delen van de stad echter ook voor grote drukte in de openbare ruimte en soms zelfs een verstoorde balans tussen toerisme en de stad als leefomgeving. Om die reden verschoof de beleidsfocus in de jaren vóór de coronacrisis van het stimuleren van toerisme naar het afremmen van het groeiend aantal bezoekers.

Tijdens de lunchsessie over toerisme in Amsterdam lieten onderzoekers Isabel Orlemans en Bart Sleutjes aan de hand van recent onderzoek zien hoe het aantal bezoekers en het logiesaanbod zich de laatste jaren ontwikkeld heeft en hoeveel bezoekers er de komende jaren verwacht worden op basis van drie scenario’s. Ook hebben ze gekeken naar de dagbezoekers: waarom komen zij naar de stad en wat doen ze daar? En hoe staat het met de toeristische draagkracht van de wijken in en buiten het Centrum?

De lunchsessie van dinsdag 16 juli 2024 had als onderwerp: Toerisme in Amsterdam. Je kunt de video hierboven terugkijken.

Tijdens de lunchsessies gaan we elke maand in op onderwerpen die het verhaal van de stad vertellen, bijvoorbeeld over of gezinnen nou wel of niet vaker de stad uitgaan en welke effecten de crisis heeft op de jeugdwerkloosheid. In september 2024 zal de volgende lunchsessie plaatsvinden. Houd onze website in de gaten voor meer informatie over de lunchsessies bij Onderzoek en Statistiek!