Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Lunchsessie Onderwijs: Bepaalt je basisschooladvies je toekomst?

Samenvatting

  • Dinsdag 21 september 2021
  • Staat van de stad lunchsessie
  • Onderwijs: Bepaalt je basisschooladvies je toekomst?

In deze vijfde lunchsessie bespreken Merel van der Wouden en Frederique van Spijker de vraag hoe gelijk de kansen van Amsterdamse leerlingen in het onderwijs zijn. Wat we zien is dat op verschillende momenten gedurende de schoolloopbanen van leerlingen het opleidingsniveau van de ouders een rol speelt. We zien dit terug bij het basisschooladvies, bij het behaalde diploma op de middelbare school en bij het stapelen van meerdere diploma’s. Hierdoor kan het zijn dat twee leerlingen met dezelfde capaciteiten uiteindelijk met een ander diploma het onderwijs uitrollen. En dit heeft bijvoorbeeld weer gevolgen voor de hoogte van het uurloon van deze starters op de arbeidsmarkt

Onderzoek, Informatie en Statistiek vertelt elke maand een verhaal over de stad. Over de bevolking, de woningmarkt, het onderwijs en de vele andere thema’s die vertellen hoe het er voor staat in Amsterdam.

In deze vijfde lunchsessie bespreken Merel van der Wouden en Frederique van Spijker de vraag hoe gelijk de kansen van Amsterdamse leerlingen in het onderwijs zijn. Wat we zien is dat op verschillende momenten gedurende de schoolloopbanen van leerlingen het opleidingsniveau van de ouders een rol speelt. We zien dit terug bij het basisschooladvies, bij het behaalde diploma op de middelbare school en bij het stapelen van meerdere diploma’s. Hierdoor kan het zijn dat twee leerlingen met dezelfde capaciteiten uiteindelijk met een ander diploma het onderwijs uitrollen. En dit heeft bijvoorbeeld weer gevolgen voor de hoogte van het uurloon van deze starters op de arbeidsmarkt.

Uitnodiging

OIS nodigt je van harte uit voor de vijfde Staat van de Stad lunchsessie op dinsdag 21 september van 12.00-12.45 met als onderwerp: Onderwijs: Bepaalt je basisschooladvies je toekomst?

In deze vijfde lunchsessie bespreken Merel van der Wouden en Frederique van Spijker de vraag hoe gelijk de kansen van Amsterdamse leerlingen in het onderwijs zijn. We willen verder gaan waar de interessante documentaire ‘Klassen’ eindigde: hoe bepalend is het advies uit groep 8 voor je schoolloopbaan en voor je kansen op de arbeidsmarkt?

Tijdens de Staat van de Stad lunchsessies gaan we, onder leiding van Jeroen Slot, elke derde dinsdag van de maand in op onderwerpen die het verhaal van de stad vertellen, bijvoorbeeld over of de gezinnen nou wel of niet vaker de stad uitgaan en welke effecten de crisis heeft op de jeugdwerkloosheid. Reserveer vast in je agenda en volg de Staat van de Stad!