Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Algemeen oordeel over Geïntegreerde Voorzieningen redelijk stabiel

Amsterdam heeft drie Geïntegreerde Voorzieningen (GV’s): in Centrum, West en Zuidoost. Bij de GV’s wordt door verschillende gemeentelijke en maatschappelijke organisaties samengewerkt om mensen met psychiatrische- en/of verslavingsproblemen beter te kunnen helpen. Bij de GV’s verlenen Werk, Participatie en Inkomen (WPI), de GGD en particuliere instellingen samen de zorg en hulp aan kwetsbare Amsterdammers.

Op verzoek van de GGD Amsterdam heeft OIS (net als in 2017, 2015 en 2012) een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder cliënten van de GV’s. In totaal bestaat de doelgroep uit zo’n 668 cliënten. Zij komen voornamelijk naar de GV’s voor verslavingszorg (methadon- en heroïneverstrekking), maar ook voor huisartsenzorg of psychiatrische behandeling. Deze groep wordt steeds kleiner en is gemiddeld steeds ouder. Doordat de doelgroep steeds ouder wordt en lichamelijke klachten toenemen, wordt ook de vraag naar huisartsenzorg groter. 191 respondenten hebben meegedaan aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 55 jaar (met een range van 28-73 jaar).

Het algemene oordeel over de GV’s is de afgelopen jaren redelijk stabiel. Als gekeken wordt naar achterliggende aspecten valt op dat cliënten ten opzichte van 2017 gemiddeld iets tevredener zijn over de hulpverlener, over de informatievoorziening en over de mogelijkheden tot inspraak binnen de behandeling of begeleiding. Daarnaast is het aandeel toegenomen dat tevreden is over de hoeveelheid methadon of heroïne die verstrekt wordt en de mate waarin zij zich gesteund voelen wanneer zij willen afbouwen. Aspecten waar respondenten minder tevreden over zijn ten opzichte van 2017 zijn het resultaat van de behandeling en de wachtruimte.

Cliënten die voor methadon komen, zijn over het algemeen tevredener dan cliënten die daarnaast ook voor heroïne komen. Cliënten van de GV-locatie Zuidoost zijn het minst tevreden, maar op de meeste fronten duidelijk positiever dan in 2017. De verschillen in tevredenheid op de locaties kunnen samenhangen met de samenstelling van de groep cliënten die op de locaties komt.