Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Amsterdam zakt naar 50ste plaats op lijst duurste steden ter wereld

De drie duurste steden ter wereld zijn voor het tweede achtereenvolgende jaar buiten Europa te vinden, het zijn de hoofdsteden van Angola, Japan en Tsjaad. De duurste Europese steden zijn Moskou en Genève, die respectievelijk op de vierde en vijfde plaats staan. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoek van Mercer Human Resource Consulting waarin zij jaarlijks de kosten voor levensonderhoud in 214 steden wereldwijd vergelijken.1) Amsterdam is, net als andere Europese steden, gezakt op de lijst (van de 35e in 2010 naar 50ste plaats).

Het onderzoek van Mercer wordt door bedrijven en overheidsinstanties gebruikt om de hoogte van de onkostenvergoeding voor hun in het buitenland tewerkgestelde medewerkers te bepalen. Factoren die de kosten van levensonderhoud voor expats sterk beïnvloeden zijn schommeling van valutawisselkoers, inflatie, politieke instabiliteit en natuurrampen. Daarnaast spelen de kosten van huisvesting - vaak de grootste uitgave voor emigranten - een belangrijke rol. In Afrikaanse ontwikkelingslanden, zoals Angola en Tsjaad, zijn veilige huisvesting en moderne dienstverlening moeilijk te vinden en daardoor duur.

Levensonderhoud in Europa minder duur vergeleken met New York

In de meeste West-Europese steden zijn de kosten van levensonderhoud voor emigranten vrij stabiel gebleven sinds het vorige onderzoek (maart 2010). Niettemin zijn de meeste Europese steden gedaald op de ranglijst, grotendeels omdat alle steden worden vergeleken met New York waar de prijzen relatief sneller stijgen dan in de meeste Europese steden.Amsterdam bevindt zich in de Europese middenmoot qua kosten van levensonderhoud (9e hoofdstad in de Europese Unie). Kopenhagen is net als in 2010 de duurste hoofdstad van de Europese Unie, gevolgd door Londen en Parijs. In 2010 was Amsterdam de op na zes duurste EU-hoofdstad, maar is in 2011 door Stockholm en Praag voorbijgestreefd. Vergeleken met tien jaar geleden zijn bijna alle Europese steden duurder geworden, maar ten opzichte van vijf jaar geleden is het levensonderhoud in de Europese Unie goedkoper geworden vergeleken met New York en andere wereldsteden.

  1. In alle steden werden de kosten gemeten van meer dan 200 zaken, waaronder huisvesting, vervoer, voedsel, kleding, huishoudelijke artikelen en amusement. De prijzen in New York (in US dollars) dienen in dit onderzoek als basis voor de kostenvergelijking.