Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Amsterdammers kopen weer meer online

Amsterdammers kopen weer meer online. Met het koopgedrag wordt de koopkrachtbinding berekend. Dit is het aandeel bewoners dat aangeeft in het eigen stadsdeel te kopen. De koopkrachtbinding voor dagelijkse boodschappen schommelt tussen 81 procent en 92 procent per stadsdeel. Een klein deel schaft de boodschappen in andere stadsdelen aan of buiten de stad. Ten tijde van het onderzoek (2017-2018) is het aandeel dat de dagelijkse boodschappen online bestelt via supermarkten of Picnic nog zeer klein.

2019-detailhandel-1.png

De koopkrachtbinding voor Amsterdammers met Amsterdam is ook uitgerekend. Dit is het deel van de Amsterdammers dat in de stad als geheel dagelijkse boodschappen koopt. In dit geval is koopkrachtbinding voor dagelijkse boodschappen 95 procent. Vijf procent wordt buiten de stad of online aangeschaft.

De koopkrachtbinding voor niet-dagelijkse boodschappen is 66 procent. Bijna een kwart vloeit af naar het internet en tien procent is buiten de stad aangeschaft. De koopkrachtbinding van stadsdeelbewoners met hun stadsdeel is lager omdat een substantieel deel van de niet-dagelijkse boodschappen in Centrum wordt aangeschaft of bijvoorbeeld in een grote woon- en interieurwinkel in Amsterdam Zuidoost.

2019-detailhandel-2.png

Minder winkels, meer winkelmeters

Het aantal winkelvestigingen is in tien jaar tijd met tien procent gedaald, terwijl het winkelvloeroppervlak juist is toegenomen. Er is dus sprake van schaalvergroting. De afname van het aantal winkels is goed zichtbaar in het niet-dagelijkse boodschappensegment, waar in tien jaar tijd 14 procent minder winkels zijn geregistreerd.

In het dagelijkse boodschappensegment is het aantal winkels wel toegenomen, te weten met 3 procent. De winkelvloeroppervlakte is met 30 procent toegenomen. Dit komt vooral de toename van het aantal supermarkten.

2019-detailhandel-3.png

In veel winkelbranches voor niet-dagelijkse boodschappen is zowel het aantal vestigingen als de winkelvloeroppervlakte afgenomen (boeken- en tijdschriftenbranche, elektronica, meubels). Bij de kledingbranche, de ijzerwaren- en gereedschappenbranche (waaronder doe-het-zelfzaken) is juist sprake van een afname van het aantal winkels en toename van het winkeloppervlak. Ook hier is dus sprake van schaalvergroting. Het aantal warenhuizen is tussen 2008 en 2018 toegenomen dankzij de komst van grote nieuwe spelers zoals Action. Hier tegenover staat dat het totale winkelvloeroppervlak is gedaald als gevolg van het faillissement van V&D.

2019-detailhandel-4.png