Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Amsterdamse horeca: opmars restaurants

Amsterdam telt in totaal ruim 3.800 horecabedrijven, waaronder circa 1.300 restaurants, 700 fastfoodzaken, 900 cafe's en meer dan 200 coffeeshops. Daarmee heeft de stad een unieke concentratie horecagelegenheden. Sinds 2005 laat de horecasector weer een omzetstijging zien, maar het aantal vestigingen en werkzame personen is nog niet terug op het niveau van het topjaar 2002. Er is ook een aantal nieuwe ontwikkelingen in de horeca gaande. Ten eerste verandert het horecaprofiel van Amsterdam van een café cultuur naar meer eetgelegenheden. Verder gaat de horecasector zich meer spreiden richting de rand van de stad. Ook zal het rookverbod dat vanaf 1 juli aanstaande van kracht wordt veranderingen met zich meebrengen.

Horecagroei vooral door eetsector

Vergeleken met 2002 is de werkgelegenheid en het aantal vestigingen in de horeca met enkele procenten gedaald, terwijl de totale horecaoppervlakte in diezelfde periode is toegenomen. Een daling doet zich vooral voor bij cafés en coffeeshops: zowel het aantal vestigingen, werkzame personen als de oppervlakte zijn afgenomen. Bij fastfoodzaken is een andere ontwikkeling gaande: hun aantal is afgenomen maar er is sprake van schaalvergroting en ‘verketening’ van deze branche. Bedrijven die verdwijnen zijn voornamelijk kleine fastfoodzaken, terwijl het aantal grote zaken die een deel uitmaken van een keten groeit. Nog kort geleden waren cafés het meest voorkomende type horeca in Amsterdam, nu zijn dat restaurants geworden. Het aantal restaurants in Amsterdam is sinds 2002 met 3% toegenomen, terwijl hun oppervlak met 19% is gegroeid.

Toename rijke alleenstaanden leidt tot meer horecabezoek

Horecabezoek is een geliefde bezigheid van Amsterdammers. Gemiddeld gaat 5% van het huishoudbudget op aan horecabezoek. Naast inkomen zijn leeftijd, gezinssituatie en beroep medebepalend voor de frequentie en keuze van het horecabezoek. Het publiek dat regelmatig uit eten gaat bestaat voor een groot deel uit jongeren, alleenstaanden en mensen met een beroep in de creatieve kennissector. Het toenemende aantal van deze mensen in Amsterdam zal ongetwijfeld leiden tot meer behoefte aan horeca. Het horecaprofiel van de stadsdelen vertoont ook enige samenhang met de samenstelling van de bewoners en hun inkomen. Er zijn meer restaurants in de stadsdelen waar inwoners relatief hoge inkomens hebben en snackbars in stadsdelen met lagere inkomens.

Internationaal ophef over rookverbod coffeeshops

In Nederland wordt met ingang van 1 juli 2008 een rookverbod voor de horeca van kracht. Voor de coffeeshops is er geen uitzondering gemaakt wat betreft tabaksconsumptie. 1) Met dit rookverbod volgt Nederland de andere Europese landen. Toch valt een rookverbod in Amsterdam internationaal gezien erg op vanwege de coffeeshops. Media, maar ook potentiële toeristen maken zich zorgen over het voortbestaan van de coffeeshopcultuur na 1 juli 2008. Circa één op de vier toeristen die in Amsterdam verblijven, bezoekt een coffeeshop (meer dan 1 miljoen per jaar). ‘I need to go to Amsty one more time before they ban it’ wordt geschreven op een Lonely Planet forum.1) Het rookverbodvalt onder deTabakswet die gaat over producten die geheel of gedeeltelijk uit tabak bestaan. Joints met pure marihuana vallen dus niet onder de Tabakswet.