Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Amsterdamse kiezers met een migratie-achtergrond: lagere opkomst, andere partijkeuze

Amsterdammers met een migratieachtergrond hebben (veel) minder dan gemiddeld gestemd, en voor degenen die wel zijn gaan stemmen valt de partij- en kandidaatkeuze anders uit dan voor Amsterdammers zonder migratie-achtergrond.

Dat blijkt uit het zojuist verschenen onderzoeksrapport ‘Opkomst en stemgedrag van Amsterdammers met een migratie-achtergrond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014’, uitgebracht door het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) van de gemeente Amsterdam.

Allereerst valt de lage en dalende opkomst van Amsterdammers met een migratie-achtergrond op. De opkomst is onder Turkse Amsterdammers (34 procent) met tien procentpunt gedaald ten opzichte van 2010 en de onder Marokkaanse Amsterdammers (24 procent) met 14 procentpunt. Omdat de gemiddelde opkomst in Amsterdam met slechts één procentpunt daalde (naar 50 procent) is het verschil met de opkomst van Turkse en Marokkaanse Amsterdammers groter geworden. Van de Surinaamse en Antilliaanse Amsterdammers brengt sinds 2002 steevast een kwart een stem uit.

opkomst van vier herkomstgroepen bij de Gemeenteraadsverkiezingen, 1994-2014 (procenten)

Kijken we naar de partijkeuze, dan blijkt de PvdA nog steeds de meest populaire partij te zijn onder stemmers met een Surinaamse, Turkse en Marokkaanse achtergrond. De steun voor de PvdA is echter bij deze groepen gedaald ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Significant meer stemmers van Marokkaanse en Surinaamse herkomst hebben op D66 gestemd vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Onder stemmers met een Turkse achtergrond zien we een opmerkelijke stijging van de populariteit van de overige partijen, met name de Multicultureel Pluspartij (19 procent van de stemmen onder de Turkse Amsterdammers).

Surinaamse, Turkse, Marokkaanse Amsterdammers en Amsterdammers zonder migratie-achtergrond hebben in 2014 (in vergelijking met 2010) relatief veel gestemd op kandidaten met dezelfde achtergrond als zijzelf. Stemmers zonder migratie-achtergrond deden dit, met 97 procent, het vaakst. Ook Turkse Amsterdammers hebben relatief vaak gestemd op kandidaten van dezelfde herkomst (63 procent).

In het rapport komen naast deze onderwerpen ook andere vragen aan bod: welke demografische kenmerken spelen een rol in de partijkeuze? Wat is het electoraal potentieel van de grootste politieke partijen, en in hoeverre weten partijen dit potentieel te realiseren? Wat was de positie van kandidaten met een migratie-achtergrond op de partijlijsten? Hoe hoog is het percentage stemmers onder de verschillende migrantengroepen die we als ‘politiek cynisch’ benoemen? Daarnaast wordt er veel aandacht besteedt aan ontwikkelingen in de tijd. Omdat dit onderzoek sinds 1994 op dezelfde manier wordt uitgevoerd beschikken we over een unieke reeks resultaten met betrekking tot de politieke integratie van Amsterdammers met een migratie-achtergrond.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: