Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Bakkers in Amsterdam, gegevens (buurt)winkels ontsloten

Voor de tentoonstelling Buurtwinkels in het Amsterdam Museum heeft O+S gegevens over winkels en buurtwinkels verzameld. Veel achtergrondinformatie is nu beschikbaar op de website van O+S onder de knop Buurtwinkels Amsterdam. Hier zijn niet alleen gegevens te vinden die voor de tentoonstelling zijn gebruikt maar ook ander actueel en historisch materiaal. Statistieken, rapporten en artikelen over (buurt)winkels zijn nu digitaal beschikbaar.

Uit een panelonderzoek van O+S kwam naar voren dat de bakker de meest geliefde buurtwinkel van de Amsterdammer is. In 2010 zijn er in Amsterdam 254 bakkers, gemiddeld 3 per 10.000 inwoners. De bakkers zijn niet gelijkmatig over de stad gespreid, wat tot gevolg heeft dat er in veel buurten geen bakker is. Dit is vooral zo in de stadsdelen Zuidoost, Noord, Nieuw-West en Oost. In de ring rond stadsdeel Centrum zijn er in de meeste buurten wel bakkers. In stadsdeel Centrum, rond Damrak en Rokin, zijn er relatief veel bakkers per 10.000 inwoners. Er wonen hier echter weinig mensen, de bakkers hebben hier vooral klandizie van werkende mensen en toeristen. Ook in de Amsterdamse Poort zijn er veel bakkers per 10.000 inwoners, hier geldt hetzelfde als in het rond Damrak en Rokin.

In het eerste beschikbare jaar - 1865 - waren in Amsterdam 430 bakkers, gemiddeld 16 per 10.000 inwoners. De buurt met de meeste bakkers per 10.000 inwoners was toen de omgeving van het Waterlooplein. Daarnaast waren er relatief veel bakkers in de buurten aan het begin van de Prins Hendrikkade, het eindpunt van veel scheepsverbindingen (het Centraal Station werd 20 jaar later geopend). Ook rond het Damrak/Rokin zijn er – net als in 2010 - relatief veel bakkers, maar anders dan in 2010 woonden hier in 1865 nog vrij veel mensen. De 254.000 inwoners van Amsterdam woonden toen bijna allen binnen de Singelgracht, in het huidige stadsdeel Centrum. In 2010 wonen in dit stadsdeel ruim 82.000 mensen.

Een vergelijking door de tijd laat zien dat het aantal vishandels het minst is afgenomen en het aantal winkels in zuivelproducten het meest is afgenomen. Waren er in 1930 1.136 melkinrichtingen waar melk, zuivelproducten, eieren en vetten werden verkocht, in 2010 is er nog één. De andere winkels in zuivelproducten zijn gespecialiseerde kaashandels.Meer informatie over buurtwinkels is te vinden op: www.os.amsterdam.nl/themas/buurtwinkelsamsterdam