Basisscholen worstelen met tijd voor het aanbieden van Engelse les
- 24 november 2015
Dit blijkt uit een onderzoek onder 63 directeuren van basisscholen in Amsterdam.

De helft van de Amsterdamse scholen die aan het onderzoek meededen biedt Engels aan vanaf groep 7 en de andere helft start al eerder met het aanbieden van Engels, dit noemen we vroeg vreemdetalenonderwijs (VVTO). Deze scholen doen dit vooral vanwege internationalisering, om in te spelen op de taalgevoelige leeftijd van kinderen, en omdat het door ouders wordt gevraagd.
Van de 63 directeuren is de helft tevreden over de manier waarop Engels wordt gegeven en 19 procent is hierover ontevreden. Op scholen met ontevreden directeuren wordt Engels vanaf groep 7 aangeboden en alleen door de groepsleerkracht gegeven. Op enkele scholen wordt Engels gegeven door een extra vakdocent (3 procent) of door de groepsleerkracht in samenwerking met een extra vakdocent of een native speaker (13 procent).
Eén van de bevindingen uit het onderzoek is dat zowel tevreden als ontevreden directeuren benadrukken dat vooral de worsteling met tijd een probleem is. In veel gevallen is het curriculum momenteel al vol (genoeg) en is er geen ruimte voor meer aandacht aan Engels. Zeker scholen die vooral aandacht willen besteden aan het Nederlands omdat hun populatie daar extra behoefte aan heeft worstelen met de prioritering.