Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Bezoekerseconomie Amsterdam van topjaar naar historische daling in 2020

De toerismetrends zijn in maart 2020 abrupt veranderd door de lockdowns, grenssluitingen en het negatieve veiligheidssentiment als gevolg van de coronacrisis. Dit is terug te zien in het wegvallen van het internationale en zakelijke verkeer. Amsterdam had in 2019 een recordaantal bezoekers, maar was in 2020 harder geraakt door de coronacrisis dan de andere Nederlandse regio’s. Dit heeft te maken met het internationale karakter en de sectorstructuur van de stad. Dit staat in het rapport Toerisme MRA 2019-2020 waarin de recente ontwikkelingen in de bezoekerseconomie worden besproken.

Vóór coronacrisis meer vraag naar verblijf in MRA dan landelijk

Het MRA gebied telde in 2019 14 miljoen gasten en bijna 30 miljoen overnachtingen in hotels, hostels, vakantieparken, kampeer- en huisjesterreinen, waarvan 63 procent in de Amsterdamse hotels en campings. Zowel de toeristische vraag naar Amsterdam als het toeristische aanbod groeide sneller dan landelijk. Vooral het aantal buitenlandse bezoekers en hun overnachtingen nam in Amsterdam in een hoger tempo toe. De regio rondom Amsterdam en Schiphol liftte mee en liet in 2019 ook een hoger groeitempo zien dan landelijk. 

Groei verblijfstoerisme MRA en Nederland in 2019 ten opzichte van 2018

Sterke groei van vooral buitenlands verblijfstoerisme in Amsterdam en de MRA

Sterkere daling toerisme Amsterdam dan landelijk in 2020

Ruim 80 procent van de verblijfsbezoekers in Amsterdam komt uit het buitenland waardoor de bezoekerseconomie kwetsbaar is voor het wegvallen van het internationaal reisverkeer. De vakantie-intentie is na de corona-uitbraak in maart 2020 wereldwijd gedaald, vooral als het gaat om buitenlandse reizen per vliegtuig. Dit is terug te zien in de daling van het aantal verblijfsbezoekers in Amsterdam. In de rest van Nederland is het verblijfstoerisme minder hard geraakt, vooral als het gaat om verblijf op campings en recreatieparken.

Overnachtingen in hotels t.o.v. vorig jaar

Sterke daling van overnachtingen in Amsterdam

Het aantal bezoekers via verhuurplatforms gedaald

Naast de hotel- en campinggasten worden ook verblijfsbezoekers via verhuurplatforms van woningen en dagjesmensen gerekend tot de toeristische bezoekers. Het totale aantal toeristische bezoekers in Amsterdam bedroeg in 2019 22,4 miljoen, waarvan 10,4 miljoen verblijfsbezoekers, 11,3 miljoen unieke dagbezoekers en 0,7 miljoen cruisepassagiers (van wie niet bekend is of ze verblijfs- of dagbezoekers zijn). In 2019 nam het verblijf in hotels en op campings toe, terwijl het verblijf via vakantieverhuur en het bezoek met een cruiseschip met 11 procent afnam. Het totaal van alle verblijfsbezoekers samen groeide in 2019 met 7 procent. In 2020 kan een afname van het toeristisch bezoek van meer dan 60 procent worden verwacht. De definitieve cijfers voor 2020 worden in de loop van het voorjaar 2021 gepubliceerd.