Bijna helft Amsterdammers slachtoffer straatintimidatie
- 15 mei 2025
In 2024 maakte 45 procent van de ondervraagde inwoners van de gemeente Amsterdam in de afgelopen 12 maanden een of meer vormen van straatintimidatie mee. Dat blijkt uit een analyse van Onderzoek en Statistiek. Dat aandeel is iets hoger dan in 2022, toen het om 42 procent ging. Jonge vrouwen tussen de 15 en 34 jaar worden het vaakst slachtoffer van straatintimidatie.

Onderzoek en Statistiek heeft deze analyse uitgevoerd op basis van data uit de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland. Dat is een vragenlijst onder inwoners van Amsterdam-Amstelland over veiligheid, slachtofferschap en leefbaarheid. Elke twee jaar worden ook vragen gesteld aan Amsterdammers over straatintimidatie. In 2024 zijn deze vragen voor het eerst ook gesteld aan inwoners van andere Amstelland-gemeenten.
Zie ook
Amsterdamse vrouwen worden vaker geconfronteerd met straatintimidatie dan mannen. Jonge inwoners tot 35 jaar hebben er vaker last van dan oudere inwoners. Vrouwen in de leeftijd van 15 tot en met 34 jaar zijn het vaakst slachtoffer. In 2024 werd 72 procent van hen in de afgelopen 12 maanden geïntimideerd op straat. Onder mannen van 55 jaar en ouder is dit aandeel juist het laagst. Ook Amsterdammers die tot de lhbtiqa+-gemeenschap behoren, hebben relatief vaak te maken met straatintimidatie.
Er zijn verschillende vormen van straatintimidatie. Amsterdammers worden vooral vaak nageroepen of aangesproken met beledigende opmerkingen. 30 procent van alle ondervraagde inwoners maakte dat mee. Ook gaf 22 procent aan te zijn nagefloten en 19 procent te zijn nageroepen of aangesproken met seksuele opmerkingen. Van de vrouwen onder de 35 jaar is 58 procent in de afgelopen 12 maanden nagefloten en 52 procent nageroepen of aangesproken met seksuele opmerkingen.
Straatintimidatie vindt het vaakst plaats in het centrum van de stad, bijvoorbeeld rondom het Centraal Station en de uitgaanspleinen, en in parken zoals het Oosterpark en het Sarphatipark. De meeste incidenten vinden plaats in de middag, gevolgd door de avond.
Een op de vijf slachtoffers heeft diens gedrag aangepast na het meemaken van straatintimidatie. Zij geven bijvoorbeeld aan alerter te zijn op straat en mensen niet meer aan te spreken of niet meer te reageren als ze worden aangespreken. Daarnaast vermijden de slachtoffers bepaalde locaties of passen zij hun kleding aan.
Amstelland-gemeenten
Inwoners van Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn krijgen minder vaak te maken met straatintimidatie dan Amsterdammers. In 2024 maakte in Diemen 25 procent van de inwoners in de afgelopen 12 maanden straatintimidatie mee. In Amstelveen en Uithoorn ging het om 22 procent van de inwoners. In Ouder-Amstel was dat 21 procent en in Aalsmeer 20 procent.