Crisis beïnvloedt wensen en mogelijkheden op woongebied
- 2 oktober 2012
Wat voor de één de ideale woonsituatie is, is dat voor de ander absoluut niet. Er zijn veel verschillende afwegingen die hierbij een rol spelen. Binnen of buiten de stad? In een vrijstaande woning of een appartement? Met een tuin of liever een balkon? Is het belangrijk dat vrienden en familie dichtbij wonen of moet het werk makkelijk en snel te bereiken zijn?

Woonwensen veranderen wanneer levensfases veranderen. Dat blijkt ook uit het onderzoek dat O+S uitvoerde in opdracht van de Stadsregio Amsterdam. Onderzocht werden de woonwensen van young professionals (‘yuppen’: jongeren met een voltooide HBO- of WO- opleiding in de leeftijd van 20 tot en met 35 jaar zonder kinderen), gezinnen (met één of meer kinderen onder de 12 jaar), medioren (55-plussers zonder thuiswonende kinderen) en senioren (75-plussers).Er zijn zes groepsgesprekken gevoerd met in totaal 44 inwoners van Amsterdam en omliggende gemeentes zoals Purmerend, Amstelveen en Zaanstad. De groepen zijn ingedeeld op basis van de eventuele verhuiswens, de gewenste woonregio en het al dan niet hebben van een koopwoning.De groepen verschillen ten eerste in waar ze willen wonen. Zo zijn young professionals en Amsterdamse gezinnen vooral op de binnenstad gericht, zij willen het liefst binnen de ring A10 (exclusief Amsterdam Noord) wonen. Voor alle gezinnen speelt de ligging van de woning met het oog op woon-werkverkeer een belangrijke rol. Medioren en senioren zijn zeer divers in hun gewenste woonplaatsen, maar hoe ouder ze zijn des te minder snel zij naar een plek willen verhuizen waar ze geen of weinig mensen kennen.
Ook verschillen de groepen in hoe zij het liefst willen wonen. Er zijn echter twee opvallende overeenkomsten: bijna niemand wil een woning met minder dan drie kamers en iedereen wil buitenruimte. Young professionals hebben geen specifieke voorkeur voor een bepaald soort woning maar zij hebben het liefst een (eventueel gedeeld) dakterras als buitenruimte. Amsterdamse gezinnen wonen het liefst op een benedenwoning met een tuin. Gezinnen met een voorkeur voor de regio hechten meer waarde aan ruimte. Zij gaan voor een eengezinswoning met grote tuin in een kindvriendelijke buurt. Medioren die nog werken zijn tevreden met hun eengezinswoning en zolang medioren en senioren geen gezondheidsklachten hebben vinden zij een appartement in de stad zonder lift ook prima. Een opvallend groot deel van de medioren en senioren geeft de voorkeur aan nieuwbouw. Een deel heeft in de afgelopen jaren al een nieuwbouwappartement betrokken, meestal in de buurt van hun vorige woning. Zij gaan vooral voor ‘nieuwe nieuwbouw’, de wat ‘oudere nieuwbouw’ in Hoofddorp en Nieuw-Vennep vinden de deelnemers aan de gesprekken bijna allemaal onaantrekkelijk vanwege de bouwstijl.De economische crisis heeft een sterke invloed op de manier waarop mensen naar hun toekomstige woonwensen kijken. Vooral young professionals en doorstroomgezinnen hebben te maken met onzekerheid in hun baan, flexibele of tijdelijke contracten of werkloosheid. De voorkeur gaat bij deze groep dan ook vooral uit naar een huurwoning. Enkele young professionals, gezinnen en medioren hebben een koopwoning maar kunnen die niet kwijt. Voor medioren is dit een minder groot probleem omdat zij vaak een behoorlijke overwaarde hebben of hun woning zelfs al (bijna) hebben afbetaald. Medioren en senioren met een huurhuis zien vooral op tegen huurverhoging als zij verhuizen.