Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

De Staat van de Jeugd, jeugdmonitor Amsterdam 2011

Hoe gaat het met de kinderen en jongeren die opgroeien in Amsterdam? Hoe is hun gezondheid, hoe gaat het op school en wat doen ze na schooltijd? En welk beleid wordt er gevoerd voor jongeren? Op deze vragen geeft deze tweede editie van 'De Staat van de Jeugd, jeugdmonitor Amsterdam 2011' antwoord.

Er wonen in Amsterdam bijna 225.000 jongeren van 0 tot en met 24 jaar oud en hun aantal en aandeel in de bevolking neemt toe. Over de hele linie is er sprake van een gelijke of licht verbeterde situatie van de kinderen in Amsterdam ten opzichte van de vorige meting in 2009. De jeugdcriminaliteit is iets afgenomen (van 6,0 naar 5,5 procent verdachten tussen de 12 en 24 jaar), de prestaties op de basisschool zijn iets toegenomen (aandeel HAVO/VWO advies van 47 naar 50 procent), meer jongeren hebben een startkwalificatie (van 59 naar 65 procent) en minder jongeren groeien op in een minimumhuishouden (van 28 naar 25 procent). Op geen enkele indicator is er op Amsterdams niveau een achteruitgang te zien.

De Staat van de Jeugd bestaat uit vijf domeinen:

  • Gezondheid en opvoeding;
  • Criminaliteit en veiligheid;
  • Onderwijs;
  • Werk en inkomen;
  • Actief in de maatschappij.

Per domein zijn er twee tot vijf doelstellingen geformuleerd. Per doelstelling zijn er één of meer kind- en beleidsindicatoren. De kindindicatoren geven aan wat de situatie van de kinderen en jongeren zelf is. Bijvoorbeeld: hoeveel kinderen hebben er overgewicht? Hoeveel jongeren verlaten voortijdig de school zonder een startkwalificatie gehaald te hebben?. De beleidsindicatoren geven aan wat er aan gedaan wordt door de gemeente of een andere overheid om de situatie van kinderen en jongeren te verbeteren (bijvoorbeeld: hoeveel kinderen doen mee aan Jump-in, een programma om overgewicht tegen te gaan? Hoeveel jongeren zonder startkwalificatie nemen deel aan een traject en zijn aan het werk?).

De rapporten zijn te bestellen bij DMO, via bureauleerplichtplus@dmo.amsterdam.nl.