Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Deelname van lage inkomensgezinnen aan de voorschool sterk gestegen

Tussen 2018 en 2019 is het bereik van de voorschool in Amsterdam sterk gestegen onder lage inkomensgezinnen. Vooral peuters zonder voorschoolindicatie gaan vaker naar de voorschool. Dit blijkt uit onderzoek dat OIS heeft uitgevoerd in opdracht van de afdeling Onderwijs van de gemeente Amsterdam.

Voorschoolse educatie is bedoeld voor alle Amsterdamse kinderen van twee tot vier jaar en vindt plaats in de kinderopvang. Met een speciaal educatief programma worden zij goed voorbereid op de basisschool.

In alle inkomensgroepen is het bereik van de voorschool tussen 2018 en 2019 gestegen. De sterkste stijging heeft plaatsgevonden in de laagste inkomensgroep, hierin valt 20 procent van de huishoudens.

In 2018 ging de helft van alle peuters uit de laagste inkomensgroep naar de voorschool en in 2019 is dit gestegen naar zes op de tien kinderen. Onder peuters met niet-werkende ouders zien we een vergelijkbare stijging. In stadsdeel Noord, Nieuw-West en Zuidoost gaan peuters uit de laagste inkomensgroep het vaakst naar de voorschool.

Vooral onder peuters zonder voorschoolindicatie is de deelname aan de voorschool gestegen. Een voorschoolindicatie wordt afgegeven door een arts van het Ouder- en Kindteam (OKT) vanwege een (risico op) taal-of onderwijsachterstand.

Deelname 2-4 jarige Amsterdamse peuters aan kinderopvang per inkomensgroep* huishouden, 2018 en 2019 (peildatum 1 december)

Grafiek over deelname 2-4 jarige Amsterdamse peuters aan kinderopvang per inkomensgroep* huishouden, 2018 en 2019 (peildatum 1 december)

*Elke inkomensgroep bevat 20 procent van de huishoudens.