Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Een middelbare school kiezen: hoe doen Amsterdamse ouders en hun kinderen dat?

Ruim 2000 Amsterdamse ouders van leerlingen in groep 8 (29 procent van alle ouders met een kind in groep 8) hebben meegedaan met een onderzoek in januari 2012 over hoe ze samen met hun kind een middelbare school uitkiezen en over hoe hun ideale school eruit ziet (het rapport Berlage of Barlaeus. Ook zijn plannen voor nieuw te ontwikkelen scholen voorgelegd aan dezelfde ouders (het rapport Plannen voor nieuwe middelbare scholen).

Ouders van leerlingen met een beroepsgericht VMBO advies (VMBO-b/k) doorlopen het proces anders dan ouders van kinderen met een HAVO of VWO advies. VMBO-b/k ouders zoeken minder actief een middelbare school voor hun kind dan VWO ouders. Ze hebben vooraf een minder goed beeld van de ideale school en ze stellen minder eisen aan een school. Daarnaast bezoeken VMBO-b/k ouders minder open dagen dan de andere ouders (de helft van de VMBO-b/k ouders bezoekt slechts één open dag).Het schoolkeuzeproces begint in groep 7 met een voorlopig basisschooladvies en eindigt aan het einde van groep 8 met een definitieve plaatsing op een middelbare school. De meerderheid van de basisscholen blijkt de kernprocedure 1 te volgen, maar er zijn verbeteringen mogelijk. Kwaliteit (goede docenten, goed lesmateriaal en goede (examen-) resultaten) is het belangrijkste kenmerk van ‘de ideale school’. Tijdens de open dagen in februari en maart bezoeken ouders met hun kinderen gemiddeld drie scholen. Ook blijkt dat leerlingen met een lager basisschooladvies dan verwacht vaker niet op de middelbare school van eerste voorkeur komen.

Wat vinden ouders de belangrijkste kenmerken van een school?

Naast het onderzoek over het schoolkeuzeproces zijn ook plannen voor nieuw te ontwikkelen scholen voorgehouden aan ouders. Het meest kansrijk lijken plannen die mede ontwikkeld worden door scholen die momenteel succesvol en aantrekkelijk zijn. Ook lijken ouders er voorstander van om nieuwe scholen buiten Zuid (en dus dichter bij hun huis) te ontwikkelen. Vooral gebieden aan de rand van stadsdelen binnen de ring lijken kansrijke locaties voor scholen die kinderen van zowel buiten als binnen de ring willen bereiken. Voor alle nieuwe scholen geldt dat ze rekening moeten houden met de wens tot opstroom van ouders.