Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Gemeente en corporaties gaan tekort aan studentenwoningen terugdringen

De gemeente Amsterdam en woningcorporaties AWV, De Key, DUWO, Rochdale en Ymere slaan de handen ineen om het tekort aan studentenwoningen terug te dringen. De precieze maatregelen die hiertoe zullen worden genomen worden nader uitgewerkt in een intentieverklaring die de partijen dit najaar zullen tekenen.

Tekort eind 2004: 9.900 wooneenheden

Het onderzoek 'Van zeecontainer tot grachtenpand' dat Laagland'advies uitvoerde onder Amsterdamse studenten laat eind 2004 een tekort van 9.900 wooneenheden voor studenten in Amsterdam, Amstelveen en Diemen zien. Van de Amsterdamse studenten woont 43% nog thuis bij ouders, zo blijkt uit het onderzoek. Minder dan de helft van de studenten van de Amsterdamse universiteiten en hogescholen woont in de studiestad; terwijl bijna driekwart dat zou willen. Van alle studenten is 33% (bijna 23.000 mensen) op zoek naar andere woonruimte. Studenten blijken vooral geïnteresseerd in zelfstandige woonruimte.

Tekort medio 2005: 7.600 wooneenheden

Inmiddels is het tekort aan wooneenheden voor studenten teruggedrongen tot 7.600. Dat komt doordat er dit jaar 2.300 tijdelijke eenheden zijn gerealiseerd in de Houthavens, op het NDSM-terrein en aan de Wenckebachweg (opleverdatum: september 2005).

Tekort blijft komende tien jaar bestaan

O+S heeft, mede op basis van de bevindingen uit 'Van zeecontainer tot grachtenpand', een prognose gemaakt voor de studentenhuisvesting in de stad. Deze prognose laat zien dat er tussen nu en 2015 een tekort aan studentenhuisvesting zal blijven bestaan. Het hangt echter van ontwikkelingen in vraag en aanbod af hoe dit tekort zich zal ontwikkelen. De verwachting is dat het aantal HBO en WO studenten dat in Amsterdam studeert de komende tien jaar zal toenemen. Deze groei is sterker dan de landelijke groei. Dit wordt vooral veroorzaakt door een relatief grote toename van het aantal 18-24 jarigen in Flevoland en in Noord-Holland. De vraag naar wooneenheden voor studenten zal echter naar verwachting afnemen. Dit komt doordat de groei van het aantal studenten vooral sterk is onder HBO studenten, die vaker thuis wonen dan WO studenten. Verder neemt het aandeel allochtone studenten toe, maar ook zij wonen bovengemiddeld vaak thuis. Ook krijgen de Amsterdamse instellingen voor het hoger onderwijs in toenemende mate een regionale functie en zal de afstand tussen studie en thuis steeds minder een argument worden om in of rond Amsterdam te gaan wonen. De stijgende huizenprijzen en de kleiner wordende gezinnen, waardoor studenten thuis meer ruimte zullen hebben dan 20 jaar geleden het geval was, zijn andere factoren die de vraag doen afnemen.Tegenover de vraag staat het aanbod aan wooneenheden voor studenten. Het hangt onder meer van nieuwbouwplannen af in hoeverre dit aanbod de komende tien jaar wordt uitgebreid.

Intentieovereenkomst

In de intentieovereenkomst die de gemeente Amsterdam en de corporaties dit najaar tekenen wordt een mix aan maatregelen uitgewerkt om de komende jaren het tekort aan studentenwoningen terug te dringen. Mogelijke oplossingen zijn de productie van nieuwbouw, het bestemmen van een deel van de woningen kleiner dan 30 vierkante meter voor studenten en de invoering van huurcontracten die gekoppeld zijn aan de studieduur (campuscontract). De intentieovereenkomst is input voor de gesprekken over de beleidsovereenkomst van 2006 tussen woningcorporaties en de gemeente Amsterdam. De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de studentenvakbonden ASVA en SRVU juichen de uitwerking van concrete maatregelen om het tekort aan studentenwoningen in Amsterdam terug te dringen toe.