Gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam
- 20 maart 2014
D66 heeft een grote en historische verkiezingsoverwinning geboekt. Met iets meer dan 26 procent van de stemmen komt de partij uit op 14 zetels, twee keer zoveel als vier jaar geleden.

Grote verliezer is de PvdA, die voor het eerst niet als grootste uit de bus komt. De partij verloor ruim een derde van haar kiezers en boekte het slechtste resultaat in haar bestaan. Ook de VVD verliest fors, ruim een derde minder stemmen leidt tot een verlies van twee zetels. GroenLinks verliest ook bijna een derde van de stemmen, maar behoudt zes zetels.
De uitslag is voorlopig. In vergelijking met de laatste tussenstand op de verkiezingsavond zijn er nog verschuivingen opgetreden. De opkomst in Amsterdam, met 50,1 procent, iets lager dan vier jaar geleden.
De basis voor de verkiezingsuitslag is gelegd bij het aantreden van het kabinet-Rutte-Asscher. Na een tweestrijd tussen VVD en PvdA, vormden deze partijen een coalitie die lang niet al hun kiezers tevreden stelde. Vooral D66 profiteerde van de snel dalende populariteit van het kabinet. GroenLinks, SP en CDA konden na sterk tegenvallende resultaten bij de Kamerverkiezingen niet of veel minder snel profiteren.
In Amsterdam leidde dat al vroeg tot forse winst voor D66 in de peilingen. De mogelijkheid dat deze partij de grootste zou worden voegde een extra dimensie toe aan de stembusstrijd.
In vrijwel alle grote steden is D66 de grootste geworden. Rotterdam is de belangrijkste uitzondering. In Amsterdam geldt, anders dan de landelijke trend, dat lokale partijen, nauwelijks voet aan de grond kregen. Enige nieuwkomer is de Partij voor de Ouderen.