Geregistreerde criminaliteit neemt toe
- 12 juni 2023
In de periode mei 2022-april 2023 registreerde de politie meer criminaliteit in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Ook gaven bewoners van de Veiligheidsregio vaker aan slachtoffer te zijn geworden, wat vooral terug te zien is in slachtofferschap van delicten met een grote impact (zoals woninginbraak en geweld) en delicten die vaak voorkomen (zoals diefstal en zakkenrollerij). Daarentegen neemt de ervaren overlast iets af en is de onveiligheidsbeleving gelijk gebleven. Dit blijkt uit de update van de Veiligheidsindexen.

Toename criminaliteit door veelvoorkomende criminaliteit
De toename van de geregistreerde criminaliteit in de regio is vooral te wijten aan een stijging van de high volume criminaliteit (veelvoorkomende criminaliteit). In Amsterdam is de stijging het grootst, die volledig komt door een toename in stadsdeel Centrum. In de andere stadsdelen is namelijk een (lichte) afname te zien. In een aantal Centrumgebieden is vooral een toename van vermogensdelicten en zakkenrollerij. Gedurende mei 2022-april 2023 waren er nauwelijks coronamaatregelen en reisrestricties ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Door het opheffen van deze maatregelen blijft het aantal bezoekers toenemen, waardoor ook verschillende vormen van criminaliteit vooralsnog blijven toenemen. Ondanks dit gegeven zijn er minder geregistreerde misdrijven dan voor de Coronapandemie.
In stadsdeel Centrum is ook de grootste toename te zien in de risicoperceptie-index: bewoners hebben het idee dat de criminaliteit in de buurt is toegenomen en schatten de kans om zelf slachtoffer te worden van criminaliteit ook hoger in.
Hoewel de gerapporteerd slachtofferschapsindex weinig toenam, is een grotere stijging zichtbaar in de deelindexscores van gerapporteerd high impact slachtofferschap (van 103 naar 116) en gerapporteerd high volume slachtofferschap (van 102 naar 109). Digitaal slachtofferschap nam in de regio juist af (de index daalde van 97 naar 83).
Waar de geregistreerde high volume criminaliteit in stadsdeel Centrum toenam, is juist een afname in gerapporteerd high volume slachtofferschap. Belangrijk hierbij is dat deze indexen gebaseerd zijn op verschillende populaties. Zo wordt de geregistreerde criminaliteitsindex berekend op basis van bezoekers en bewoners en de gerapporteerd slachtofferschapsindex gaat alleen over de ervaring van bewoners.
De indexscore van high volume slachtofferschap steeg wel in de stadsdelen Zuid, Noord, Weesp en Zuidoost. Zo steeg de high volume slachtofferschap indexscore in de wijk Nieuwe Pijp van 98 naar 197 onder andere door meer gerapporteerd slachtofferschap van autodiefstallen en diefstallen van andere motorvoertuigen. In de wijk Banne Buiksloot werd veel slachtofferschap van zakkenrollerij en diefstal van overige motorvoertuigen gerapporteerd ten opzichte van een jaar geleden. Ook in de wijk Venserpolder steeg de indexscore (van 47 naar 211) onder andere door meer gerapporteerd slachtofferschap van diefstallen van auto’s en andere motorvoertuigen.
Ervaren overlast licht gedaald
De ervaren overlastindex is in de regio licht gedaald (van 101 naar 98). In Ouder-Amstel is de index wel toegenomen: van 85 naar 100. Zowel de personenoverlastindex als de verloederingsindex zijn hier toegenomen. Dit lijkt vooral te komen doordat in de wijk Duivendrecht meer overlast wordt ervaren van buurtbewoners en geluid.
In Amsterdam is sprake van een lichte afname in de ervaren overlastindex (net als in de regio van 101 naar 98), met name doordat de personenoverlastindex is afgenomen van 101 naar 95. In Centrum en Nieuw-West is de ervaren overlastindex wel toegenomen, met name de personenoverlastindex. Zo werd er bijvoorbeeld in de Grachtengordel-Zuid meer meldingen van personenoverlast gedaan en werd er meer overlast ervaren van dronken mensen op straat. In de Punt werden meer meldingen van jeugdoverlast gedaan.
De onveiligheidsbelevingsindex daalde in de regio heel licht van 102 naar 101. Dit was in Amsterdam ook het geval, maar in stadsdeel Centrum nam deze index toe van 88 naar 93. In de Burgwallen-Nieuwe Zijde is de onveiligheidsbelevingsindex het sterkst toegenomen van 134 naar 141. Dit kwam vooral door een toename van onveiligheidsgevoelens en vermijding. Zo zeggen meer bewoners bang te zijn om slachtoffer te worden van criminaliteit en doen meer bewoners ’s avonds de deur niet open.
Zie het Amsterdams Veiligheidsbeeld voor verdere inhoudelijke beschrijving van de veiligheidssituatie in Amsterdam.
De Veiligheidsindexen bieden voor alle wijken in de regio veel cijfermatige informatie over de ontwikkeling van geregistreerde criminaliteit, gerapporteerd slachtofferschap, ervaren overlast en onveiligheidsbeleving. In dit artikel zijn slechts enkele ontwikkelingen uitgelicht. Benieuwd naar de andere wijken in de regio? Kijk dan op het dashboard ‘Veiligheid in beeld’.