Huizenmarkt: daling verkoop woningen laatste kwartaal 2008
- 24 maart 2009
O+S houdt op basis van het Vastgoedregister en het Kadaster de ontwikkeling van de onroerendgoedmarkt bij. Het duurt meestal enkele maanden voordat de officiële koopakte wordt afgesloten zodat de gegevens over de verkopen in februari 2009 de marktstemming van eind 2008 weergeven. Uit deze gegevens is op te maken dat in deze periode aanmerkelijk minder woningen zijn verkocht. In de periode november 2008-februari 2009 is de daling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder 22%, over januari en februari 32%. December is traditioneel een maand met een hoog aantal transacties en dat was ook afgelopen jaar, ondanks de recessie, het geval. In Nederland als geheel bedroeg de daling tussen februari 2008 en februari 2009 41%, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De daling van het aantal verkochte woningen doet zich niet in alle segmenten in dezelfde mate voor. Zo werden in het goedkoopste segment (woningen met een koopprijs tot 154.000 euro) in de periode november-februari 1,6% meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder; in de periode januari-februari was dat 7%.
Daling verkoopprijs
De recessie doet zich sterker gelden in het aantal verkochte woningen dan in de gemiddelde prijs van die woningen. Een gemiddelde verkochte woning was in de periode november-februari 11% goedkoper dan in dezelfde periode een jaar eerder en in februari 2009 3,2% goedkoper dan in januari 2009. De gemiddelde prijs per vierkante meter is ook gedaald en wel met 6,4% in de periode november-februari. De gemiddelde m2-prijs daalde tussen januari 2009 en februari 2009 met 4%.
Daling woningverkopen niet overal even groot
Het effect van de crisis op de huizenmarkt in Amsterdam is niet in alle stadsdelen even sterk. Overal in Amsterdam werden er in de eerste twee maanden van 2009 minder woningen verkocht, maar die daling was in de oostelijke delen van de stad (Zeeburg, Oost-Watergraafsmeer en Zuidoost) minder sterk dan in de westelijke. Opmerkelijk is dat in de westelijke stadsdelen binnen de ring (en in Geuzenveld-Slotermeer) ondanks aanzienlijke afname van het aantal verkochte woningen, de gemiddelde prijs is gestegen en niet gedaald.
Verantwoording
O+S houdt op basis van het Vastgoedregister en het Kadaster de ontwikkeling van de onroerendgoedmarkt bij. Bij het Kadaster worden de gegevens van alle verkochte onroerende goederen ingeschreven. Het Kadaster ontvangt deze van de notaris die de koopakte opstelt. Het besluit om een huis te kopen is meestal al eerder genomen, vaak is dit bezegeld met een voorlopig koopcontract. Na de voorlopige koopakte kan de koper een hypotheek afsluiten en als de financiering geregeld is wordt de verkoop bij de notaris bekrachtigd in een officiële koopakte. Het duurt meestal enkele maanden voordat de officiële koopakte wordt afgesloten zodat de gegevens over de verkopen in februari 2009 de marktstemming van eind 2008 weergeven. De Nederlandse makelaarsvereniging maakt elk kwartaal een nieuwsbericht over de woningmarkt, waarbij ze zich baseert op de gegevens uit de voorlopige koopakte, die door de makelaar die de verkoop begeleidt, worden doorgegeven. Dit heeft als voordeel dat de makelaarsvereniging dichter op de stemming van de woningmarkt aansluit maar houdt het gevaar van vertekening in omdat niet alle verkopen door een makelaar worden begeleid. In Amsterdam is dit ongeveer de helft.Vanaf volgende maand gaat O+S in samenwerking met OGA Kadastergegevens en actuelere informatie combineren in een maandelijks webbericht.