Wat betekent de coronacrisis voor de Amsterdamse economie?
- 23 april 2020
Sinds begin 2020 heeft het corona virus wereldwijd de economie in zijn greep. De maatregelen die regeringen wereldwijd nemen om de coronauitbraak te controleren, leggen een deel van de economische activiteiten stil. In Nederland geldt sinds maart van dit jaar een intelligente lockdown, waarbij veel diensten en processen overeind blijven, maar voor de reis- en bezoekersactiviteiten een verbod of beperkingen gelden. Ook valt de vraag naar sommige exportproducten en brandstoffen terug door de virusuitbraak.

De uitwerking hiervan op de economie van Amsterdam is vanaf maart 2020 onder andere te zien in minder havenoverslag, een daling van het aantal passagiers op Schiphol en het wegvallen van hotelgasten. Volgens de raming van SEO wordt de Amsterdamse economie hard geraakt door de relatief grote aanwezigheid van sectoren als horeca, luchtvaart, logiesverstrekking en groothandel. Indien de contactmaatregelen tot 1 juni worden voortgezet zal de verwachte groei van Amsterdam van 2,3 procent in 2020 omslaan in een krimp van 1,5 procent. Indien beperkende maatregelen langer noodzakelijk zijn zal de krimp groter worden. Ook zijn de verwachtingen van de consumenten en producenten voor de komende 12 maanden overwegend negatief. In april is de grootste daling van het vertrouwen van consumenten ooit te zien: van -2 in maart naar -22 in april.
De Nederlandse overheid implementeert verschillende economische maatregelen om de structurele schade door de gevolgen van de coronauitbraak aan economie te voorkomen. Het gaat om onder andere de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW), de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Deze regelingen zijn gestart in maart 2020 en zijn tijdelijk. Nog niet alle cijfers op niveau van de gemeente Amsterdam zijn beschikbaar.
OIS volgt economische en arbeidsmarktontwikkelingen in Amsterdam op basis van een set indicatoren sinds de financiële crisis in 2008. We blijven deze indicatoren volgen ook tijdens de coronacrisis en vullen ze aan met de nieuwe informatie die relevant is voor de huidige periode naarmate de cijfers beschikbaar komen. De stand van zaken in de periode maart-april 2020 is samengevat in de factsheet Economische kerncijfers Amsterdam.