Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Jeugdwerkloosheid Amsterdam onder landelijk gemiddelde

De jeugdwerkloosheid onder Amsterdamse jongeren van 15 tot 27 jaar is in 2015 gedaald tot onder het landelijke gemiddelde (9,3 procent ten opzichte van 10 procent landelijk). Van de 143.600 Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 26 jaar waren er in 2015 gemiddeld 9.200 werkloos. Nog steeds zijn jongeren van niet-westerse herkomst, ongeacht hun opleidingsniveau, vaker werkloos dan autochtone jongeren. OIS heeft de ontwikkelingen in de jeugdwerkloosheid in 2015 onderzocht en vergeleken met 2014.

Amsterdamse jongeren zijn voor het eerst sinds lange tijd minder vaak dan gemiddeld in Nederland werkloos (9,3 procent tegenover 10,4 procent). We onderscheiden twee groepen werkloze jongeren:

  1. Werkzoekende jongeren die een opleiding volgen en

  2. Werkzoekende jongeren die geen opleiding meer volgen.

Dat de jeugdwerkloosheid in Amsterdam nu onder het Nederlandse gemiddelde ligt komt doordat de werkloosheid onder schoolgaande werkzoekende jongeren sneller daalde dan gemiddeld in Nederland. De werkloosheid onder niet onderwijsvolgende jongeren is in Amsterdam even hoog als gemiddeld in Nederland. Ook in Rotterdam (15,6 procent) en Den Haag (17,0 procent) ligt de jeugdwerkloosheid hoger dan in Amsterdam. In Utrecht (9,4 procent) is de werkloosheid onder jongeren vrijwel gelijk aan Amsterdam.

ontwikkeling werkloze jongeren (15-26) G4 en Nederland, 2012-2015 (procentueel)

Wie zijn er werkloos?

Herkomst en opleidingsniveau zijn net als voorgaande jaren de belangrijkste voorspellers van jeugdwerkloosheid. Hoe lager iemand is opgeleid hoe groter de kans op werkloosheid. Zo is 17 procent van de laagopgeleide jongeren werkloos, tegenover 8 procent van de middelbaar opgeleide jongeren en 5 procent van de hoogopgeleide jongeren. Jongeren van niet-westerse herkomst zijn ongeacht hun opleidingsniveau vaker werkloos dan autochtone jongeren. Ook na correctie voor leeftijd en geslacht blijft er een verschil. Zo is 7 procent van de hoogopgeleide jongeren van niet-westerse herkomst werkloos, tegenover 4 procent van de jongeren van Nederlandse herkomst.

Amsterdamse jongeren van Marokkaanse herkomst zijn veel vaker werkloos (18 procent) dan andere niet-westerse groepen (tussen de 10 en 13 procent). Het is ook de enige groep waaronder de werkloosheid niet is gedaald ten opzichte van 2014. Dit komt vooral doordat de schoolgaande jongeren van Marokkaanse herkomst nog steeds veel moeite hebben met het vinden van een bijbaan. Onder jongeren van Marokkaanse herkomst die geen onderwijs meer volgen daalde de werkloosheid wel sterk (van 28 naar 21 procent).

Werkloze jongeren vinden sneller een baan

Werkloze jongeren zijn een dynamische groep. Van de werkloze jongeren is drie maanden later 38 procent nog steeds op zoek naar werk, 33 procent is aan het werk gegaan en 29 procent behoort inmiddels niet meer tot de beroepsbevolking (bijvoorbeeld omdat zij niet meer actief zoeken naar werk). De fact sheet en het achtergronddocument gaan dieper in op de ontwikkelingen en de gehanteerde definities.

Zet de daling door in 2016?

De eerste voorlopige cijfers over de eerste helft van 2016 laten zien dat de jeugdwerkloosheid in Amsterdam op een gelijk niveau blijft als gedurende 2015. Er lijkt voorlopig nog geen sprake van een verdere daling.