Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Onderzoek en Statistiek

Opkomst onder Amsterdammers van buitenlandse herkomst gedaald, PvdA eerste keuze

De opkomst onder Amsterdammers van buitenlandse herkomst gedaald, de PvdA is eerste keuze. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) van de Gemeente Amsterdam en het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. De PvdA blijft de partij van hun eerste keuze maar er komt meer spreiding van de stemmen over andere partijen.

De onderzoekers, geholpen door 32 enquêteurs, hebben vandaag de hele dag op een aantal stemlocaties kiezers geteld en Amsterdammers gevraagd om mee te werken aan een enquête over hun partijkeuze. De resultaten hieronder zijn gebaseerd op voorlopige tellingen onder 2.523 respondenten. Dit onderzoek wordt sinds 1994 volgens dezelfde methode uitgevoerd.

Opkomst

De opkomst van Amsterdammers van Turkse en van Marokkaanse herkomst is substantieel gedaald tussen 2006 en 2014. Stemde 51 procent van de Turkse Amsterdammers in 2006, vandaag was het aandeel 36 procent. Onder kiezers van Marokkaanse herkomst is de opkomst gedaald van 37 naar 26 procent. De opkomst is stabiel op een laag niveau (27 procent) onder kiezers van Surinaamse en Antilliaanse herkomst.

2014-imes5.jpg

Partijkeuze

De PvdA blijft de eerste partij van kiezers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse herkomst. D66 komt op de tweede plaats, maar op afstand.

2014-imes3.jpg

Kijken we naar de ontwikkeling in de partijkeuze sinds 2006, dan zien we dat het aandeel stemmen op de PvdA bij alle groepen sterk is gedaald. Daarentegen stijgt het aandeel kiezers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse herkomst dat kiest voor D66. De nek-aan-nekrace tussen PvdA en D66 die zich in Amsterdam afspeelt zien we onder kiezers van buitenlandse herkomst echter niet terug.

2014-imes4.jpg

Over ongeveer een maand is een compleet rapport van het onderzoek te verwachten, waarbij ook wordt ingegaan op redenen voor de partijkeuze en het stemmen op (etnische) kandidaten.

De onderzoekers zijn bereikbaar via:

Floris Vermeulen (IMES/UvA), 020 525 2120,  f.f.vermeulen@uva.nl
Jeroen Slot (O+S),  020 251 0420,  j.slot@os.amsterdam.nlLaure Michon (O+S),  020 251 0402,  l.michon@os.amsterdam.nl