Peiling september verkiezingen Tweede Kamer
- 11 september 2012
In het weekend voorafgaand aan de verkiezingen van 12 september heeft 60 procent van de kiezers bepaald op welke partij zij zullen stemmen. Dat is hoger dan voor de vakantie (40 procent), en hoger dan eind augustus (48 procent), maar nog steeds geldt dat menig kiezer pas vlak voor de verkiezingen een definitieve keuze maakt. Van de kiezers die zeggen nu een voorkeur te hebben voor GroenLinks en D66 twijfelt 37 en 33 procent nog; bij SP-kiezers is dat 30 procent, bij PvdA-kiezers 28 procent. Bij de VVD-kiezers is dit percentage met 25 procent het laagst.
De winst van de PvdA is ook zichtbaar in het antwoord op de vraag wie de toekomstige premier zou moeten worden. Samsom, die in juli nog genoegen moest nemen met 15 procent en een vierde plaats, is nu met 37 procent veruit favoriet. In Amsterdam is en blijft Rutte in deze periode voor 17 procent favoriet. Roemer en Pechtold worden nu veel minder vaak genoemd.
Overigens zegt maar 13 procent van de kiezers zich in sterke mate te laten leiden door de vraag wie de grootste wordt. Dat is weliswaar meer dan bij de peiling in juli, maar nog steeds zegt de grootste groep (50 procent) dat deze overweging helemaal geen rol speelt (was 55 procent). Volgens veel peilingen en commentaren doet Samsom het goed in de campagne. Gevraagd naar de belangrijkste reden waarom dat zo is zegt 29 procent dat hij een goed debater is, 24 procent dat hij geloofwaardig is, 17 procent dat hij een tegenwicht is voor Rutte. Kiezers die Samsom niet waarderen noemen hem eerder ‘een gladde prater’, schrijven zijn succes toe aan het feit dat hij een ‘nieuw gezicht’ is of verwijzen naar de media, die een hype hebben gecreëerd.Een paarse coalitie, al dan niet met GroenLinks, heeft in Amsterdam de grootste voorkeur: 35 procent; iets meer dan een kwart (27 procent) geeft de voorkeur aan een linkse coalitie, met PvdA en SP als kern en 7 procent wil het liefst een rechtse coalitie, met VVD en CDA als kern; de Kunduzcoalitie heeft de voorkeur van 6 procent. De resterende 25 procent kiest voor andere opties of heeft geen uitgesproken voorkeur.