Pendel in de Metropoolregio Amsterdam
- 14 maart 2008
De concurrentiepositie van de regio staat onder druk. Dit komt onder andere doordat de bereikbaarheid te wensen over laat. Voortdurend wordt gezocht naar oplossingen. Op dit moment wordt vooral ingezet op de invoering van rekeningrijden in combinatie met verbetering van het regionaal openbaar vervoer, mede door succesvolle voorbeelden in het buitenland. Pendelaars in de grote gemeenten zijn sceptisch over rekeningrijden als oplossing voor de drukte op de weg.

Veel kriskrasverkeer
De meeste mensen in de Metropoolregio Amsterdam werken in hun eigen gemeente, 51% van de werkende beroepsbevolking. Een andere grote groep, 35%, pendelt wel maar blijft binnen de Metropoolregio. Deze twee groepen samen zorgen voor kriskrasverkeer. De grootste pendelstromen zijn op Amsterdam gericht. De enige uitzondering is de stroom pendelaars vanuit Amsterdam naar Haarlemmermeer. Deze is groter dan de stroom vanuit Haarlemmermeer naar Amsterdam.
Mannen pendelen vaker en langer dan vrouwen
Binnen de regio wordt vooral gependeld door mannen tussen de 25 en 45 jaar, met een middelbare of lagere opleiding. Ze reizen meestal met de auto (ondanks de files) en de trein. Naarmate de afstand waarover gependeld groter wordt, neemt het aandeel mannen dat pendelt toe en het aandeel vrouwen af. Er werken sowieso al minder vrouwen dan mannen in de Metropoolregio, en de vrouwen die werken, werken vaker dan mannen in of in de buurt van hun woonplaats. Pendelaars die buiten de regio werken zijn wat vaker hoger opgeleid en reizen het vaakst met de auto. Naar de regio toe wordt even vaak voor de trein als voor de auto gekozen.
Pendelen leidt tot stress
Er is onderzocht in welke mate het pendelen van invloed is op het dagelijks leven van een huishouden. Hiervoor is een internetenquête gehouden onder 12.000 inwoners van de gemeenten Almere, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad. Uit dit onderzoek blijkt dat de helft van de pendelaars moeite heeft met het woon-werkverkeer. Automobilisten vaker dan mensen die voor een ander vervoermiddel kiezen. Fietsers hebben er het minst moeite mee. Ook is geprobeerd een indruk te krijgen van de stress die het pendelen veroorzaakt. De gemiddelde stressscore ligt tussen de 5 en 6 (op een schaal van 1 tot 10).Er is een relatie tussen de gemiddelde stressscore en het percentage forensen dat voor een enkele reis langer dan 45 minuten onderweg is. Hoe langer men dagelijks onderweg is, hoe hoger de gemiddelde stressscore. Dit geldt vooral voor automobilisten. Pendelaars uit Almere hebben het meeste last van stress en zijn ook het vaakst lang onderweg.Vrouwen hebben meer last van stress dan mannen, vooral als er ook nog thuiswonende kinderen zijn. Andere stressverhogende factoren zijn het hebben van een pendelende partner en vaak in de file staan.
…. en tot veranderingen
Het pendelen kost tijd, en dit gaat ten koste van het gezinsleven. Hier blijft minder tijd voor over. Ook is er minder tijd om zelf te koken, voor sport en andere hobby’s, voor familie en vrienden en komt het boodschappen doen in de knel.Ongeveer de helft van de panelleden geeft aan dat het woon-werkverkeer de aanleiding is geweest voor veranderingen. Men is dichter bij huis gaan werken, minder gaan werken of minder dagen maar welk langer, vaker thuis gaan werken of verhuisd naar een plek dichter bij het werk.
De regio in cijfers
Het tweede deel van Metropoolregio Amsterdam in beeld 2007 bevat een aantal tabellen en analyses op hoofdlijnen voor wat betreft demografische ontwikkelingen, de woningmarkt en economische ontwikkeling.Opvallende ontwikkelingen zijn dat de bevolking in de Metropoolregio sterker blijft toenemen dan in de rest van het land en naar verwachting zal dit tot 2025 aanhouden. De vergrijzing is minder sterk dan landelijk en de potentiële beroepsbevolking neemt meer toe. De woningvoorraad blijft groeien, vooral in Almere en Haarlemmermeer. De verwachte groei van de woningvoorraad in de totale regio tot 2025 (16%) ligt boven de landelijke groei (13%). Ook in economisch opzicht heeft de Metropoolregio Amsterdam zich de afgelopen jaren gunstig ontwikkeld. Sinds 2004 ligt de economische groei boven die van heel Nederland. De werkloosheid is afgenomen en de vacatures hebben een nieuwe record bereikt. Voor de toekomst wordt een afvlakking van de groei verwacht, ook voor de regio. Verhoudingsgewijs zal de regio zich vermoedelijk gunstig blijven ontwikkelen door de heterogene samenstelling van de economie en de hoogopgeleide beroepsbevolking, die bovendien later dan in andere delen van Nederland te kampen krijgt met de gevolgen van de vergrijzing.