Probleemwijken van Europa
- 29 november 2005
Naoorlogse buitenwijken waar veel problemen optreden zijn overal in Europa te vinden. De tevredenheid van de bewoners over deze wijken hangt van subtiele zaken af. Dat blijkt uit een Europees onderzoek uitgevoerd in het kader van project RESTATE *). In dit onderzoek is de bewoners van 29 wijken in 16 steden in 10 Europese landen gevraagd om hun mening te geven over de ontwikkeling van hun woonwijk. Het doel van dit onderzoek is om de levenssituatie van de bewoners van dit soort probleemwijken in verschillende landen te vergelijken. In Nederland hebben bewoners van de Amsterdamse Bijlmer en de Kolenkitbuurt meegedaan, naast de bewoners van de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Nieuw-Hoograven.
Inwoners van Birmingham het minst tevreden
In vrijwel elke grote Europese stad komen wijken als de Bijlmer voor. Deze midden- en hoogbouw wijken zijn gebouwd na de Tweede Wereldoorlog buiten de ring en kennen relatief veel problemen, als werkloosheid en criminaliteit. Bewoners van de Amsterdamse probleemwijken zijn echter bij lange na niet het meest ontevreden. Met een rapportcijfer van bijna zeven staat de Bijlmer in de toptien van de beste 29 probleemwijken. De Kolenkitbuurt scoort lager dan een zes en staat bij de laatste tien, maar nog voor bijvoorbeeld Kanaleneiland. Het laagste cijfer - minder dan een vijf - geven bewoners van Hodge Hill (Birmingham) aan hun wijk.
Amsterdamse wijken hebben relatief weinig problemen
De meest genoemde problemen in de Europese buitenwijken zijn onder andere vuil op straat, gebrek aan werk, drugsgebruik en vandalisme. Uit onderzoek blijkt dat bewoners van zowel de Bijlmer als de Kolenkit relatief minder overlast ervaren dan bewoners van andere naoorlogse wijken in Europa.
Meer aandacht - meer tevredenheid
Wat is de oorzaak van het feit dat bewoners in de ene probleemwijk meer tevreden zijn dan in de andere? Dat heeft vooral te maken met de aandacht van de overheid voor de desbetreffende wijk, aldus de onderzoekers. In zwakke wijken waar de overheid investeert, hebben bewoners de meeste hoop. In de Bijlmer gelooft meer dan 80% en in de Kolenkit rond de 70% van de bewoners dat het beter zal gaan met de wijk. Alleen in Trinitat Nova (Barcelona) is dit percentage iets hoger. In de Kolenkit en de Bijlmer weet ook minstens 70% van de bewoners van de verbeteringsplannen van de overheid - het hoogste percentage in Europa. In de slechtste buitenwijk van Europa - Hodge Hill - is dat minder dan 10%.
Bron: Universiteit Utrecht 2005, Large Housing Estates in Amsterdam, the Netherlands en Large Housing Estates in European Cities.
*) RESTATE staat voor Restructurering Large-scale Housing Estates in European Cities en is gecoördineerd door de Universiteit van Utrecht.