Project: Snelle aanpak van overlast ADE met SIA
- 19 november 2018
Voor het Amsterdam Dance Event (ADE) ontving de stad duizenden gasten. Belangrijk dus om eventuele overlast voor bewoners zo snel mogelijk aan te pakken. Hiervoor is in de Signalen Informatievoorziening Amsterdam (SIA) mogelijk gemaakt dat handhavers een melding ter plekke doorkrijgen.

Projecttype: Uitbreiding functionaliteit
Opdrachtgever: Toezicht en Handhaving/ Actie Service Centrum
De Signalen Informatievoorziening Amsterdam (SIA) is de voorziening waarmee de Amsterdammer meldingen kan doen aan de gemeente. SIA is augustus jl. in gebruik genomen met de functionaliteit om meldingen openbare ruimte te doen. SIA biedt echter veel meer mogelijkheden. Met het oog op het Amsterdam Dance Event hebben het Actie Service Centrum en de afdeling Toezicht en Handhaving aan OIS-DataPunt gevraagd de functionaliteit te ontwikkelen waardoor een melding van overlast direct bij de handhavers in de buurt van melding terecht komt, zodat snel kan worden ingegrepen.
Wat is er gedaan en met welk resultaat?
Er zijn twee systemen gekoppeld, SIA en City Control van Toezicht en Handhaving.
Het resultaat is een naadloze koppeling tussen twee systemen, zodat de handeling om de melding bij de handhaver op straat terecht te laten komen is vergemakkelijkt en versneld. Robert de Bruin, programmamanager voor het Actie Service Centrum (ASC): “Het ASC neemt 24 uur per dag, 7 dagen per week overlastmeldingen aan van Amsterdammers en zet die door naar de juiste afdeling. Voor overlastmeldingen over personen en het binnenwater betekende dit dat tot voor kort elke melding handmatig in een ander systeem (City Control) moest worden overgenomen. Door de nieuwe SIA-functionaliteit kunnen urgente overlastmeldingen over personen en groepen zeer snel en eenvoudig naar handhavers op straat worden verstuurd. Melders krijgen daardoor nu snel een reactie, soms zelfs binnen een uur. De bevindingen van de handhavers komen ook weer automatisch terug bij het ASC. Ook voor de handhavers levert deze nieuwe werkwijze veel voordelen op, omdat ze digitaal aan de overlastmeldingen kunnen werken.”
Hoe gaan we ermee verder?
SIA wordt uitgebouwd met nieuwe functionaliteiten op basis van de vraag van gebruikersgroepen. De komende functionaliteit gaat het bijvoorbeeld mogelijk maken voor burgers om een melding te maken van een kapotte straatlantaarn door eenvoudig het exacte object op een geografische kaart te kiezen.
Contact
Caspar Coopmans, Onderzoek, Informatie en Statistiek via: algemeen.ois@amsterdam.nl