Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Randstad heeft een ambivalente positie in Europa

De positie van de Randstad Holland staat gezien de toenemende concurrentie in Europa onder druk. De economische ontwikkeling die de randstad in de afgelopen acht jaar heeft doorgemaakt is tweeledig. De randstad scoort hoog op het gebied van werkgelegenheid en bereikbaarheid, maar presteert tegelijkertijd minder goed qua economische groei en arbeidsproductiviteit in vergelijking met de andere Europese stedelijke regio's. Dit blijkt uit de Randstadmonitor 2004.

 

Ontwikkeling Bruto Regionaal Product blijft achter

De Randstad Holland staat van alle Europese stedelijke regio's op de vijfde plaats wat betreft de omvang van het bruto regionaal product (BRP). Wat het BRP per hoofd van de bevolking betreft neemt de randstad een elfde plaats in. De gemiddelde jaarlijkse groei van het BRP blijft in de randstad ook achter bij die in de andere Europese regio's (plaats negen).

Arbeidsparticipatie in randstad hoog

Met een bruto arbeidsparticipatie van 77% staat de randstad na Stockholm op een tweede plaats in Europa. Ook wat werkloosheid betreft neemt de randstad met 3,8% een tweede plaats in na Milaan. De arbeidsproductiviteit ligt op plaats elf, boven het EU gemiddelde. Als wordt gekeken naar de groei van de productiviteit in de periode 1995-2003 dan staat de randstad Holland op een dertiende plaats en scoort daarmee onder het gemiddelde.

Amsterdam blijft aantrekkelijk als vestigingsstad voor bedrijven

Amsterdam speelt binnen de randstad een belangrijke rol. De hoofdstad is het culturele centrum van Nederland. Daarnaast is Amsterdam na Londen het grootste knooppunt in het internationale dataverkeer in Europa. De positie van Amsterdam op de ranglijst van steden met het meest aantrekkelijke vestigingsklimaat is stabiel (vijfde plaats). Maar Amsterdam verliest samen met Londen en Parijs terrein aan andere steden in Zuid- en Oost-Europa op het gebied van congressen en toerisme.De Randstadmonitor is hier als pdf te downloaden.