Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Ruim 100.000 laaggeletterden in Amsterdam, 37.000 tot 49.000 zijn Nederlandstalig

In Amsterdam is naar schatting 16 procent van de personen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd, ruim 100.000 personen (cijfers 2020). Zij hebben moeite met lezen en schrijven en kunnen daarom niet optimaal deelnemen aan de samenleving. Onder deze groep bevinden zich veel eerste generatie migranten. Nederlands is vaak niet hun eerste taal en het aanbod voor laaggeletterden houdt daar rekening mee. Nederlandstalige laaggeletterden worden over het algemeen minder goed bereikt. De Gemeente Amsterdam ontwikkelt daarom verschillende initiatieven om deze moeilijk bereikbare groep te vinden en te ondersteunen. In het kader hiervan heeft OIS schattingen gemaakt van de groep Nederlandstalige laaggeletterden per stadsdeel.

Naar schatting 37.000 tot 49.000 Nederlandstalige laaggeletterden in Amsterdam

Tussen de zes en acht procent van de Amsterdammers tussen 16 en 65 jaar zou volgens onze schattingen Nederlandstalig en laaggeletterd zijn. Deze groep is in elk stadsdeel vertegenwoordigd. We komen tot deze cijfers op basis van twee schattingsmodellen, op basis van opleidingsniveau en op basis van leeftijdsgroepen.

In de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost is het percentage Nederlandstalige laaggeletterden naar schatting iets hoger dan gemiddeld in de stad wanneer we kijken naar opleidingsniveau. Op basis van de verdeling naar leeftijd zouden er in stadsdeel Centrum iets meer Nederlandstalige laaggeletterden zijn.

Schatting aantal laaggeletterden naar stadsdeel, 2020

Schatting aantal laaggeletterden onder de Nederlandstalige bevolking van 16 t/m 65 jaar op basis van de landelijke verdeling van laaggeletterdheid naar opleidingsniveau en naar leeftijdsgroepen, per stadsdeel

Schatting aantal laaggeletterden onder de Nederlandstalige bevolking van 16 t/m 65 jaar op basis van de landelijke verdeling van laaggeletterdheid naar opleidingsniveau en naar leeftijdsgroepen, naar stadsdeel, 2020 (absolute aantallen, afgerond).

Schatting laaggeletterden naar stadsdeel, 2012 en 2020 (OIS)

Schatting laaggeletterden onder de bevolking 16 t/m 65 jaar, naar stadsdeel

Schatting laaggeletterden onder de bevolking 16 t/m 65 jaar, naar stadsdeel, 2012 (CINOP c.s.) en 2020 (OIS).