Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Toename criminaliteit en digitaal slachtofferschap

De update van de Veiligheidsindexen laat zien dat in de periode mei 2023 tot april 2024 bewoners van de regio Amsterdam-Amstelland vaker aangaven slachtoffer te zijn geworden van criminaliteit ten opzichte van een jaar eerder. Ook de geregistreerde criminaliteit nam toe, weliswaar in mindere mate. Daarentegen bleven de veiligheidsbeleving en ervaren overlast nagenoeg gelijk onder bewoners van de regio.

Grafiek van de verandering van de veiligheidsindexen tussen december 2021 en april 2024

Verandering veiligheidsindexen

Opnieuw toename veelvoorkomende criminaliteit

De geregistreerde criminaliteit is licht toegenomen in de Veiligheidsregio. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen High Volume Criminaliteit en High Impact Criminaliteit. Met High Volume Criminaliteit wordt veelvoorkomende criminaliteit bedoeld, zoals diefstallen. High Impact Criminaliteit is criminaliteit met veel impact op het slachtoffer, zoals geweld en zedenmisdrijven. De high volume criminaliteit nam toe, terwijl de high impact criminaliteit afnam. In Amsterdam is een vergelijkbare trend te zien.

Opvallend is dat in stadsdeel Centrum zowel high volume (209 naar 180) als high impact criminaliteit (174 naar 152) afnam. In een aantal Centrumgebieden namen straatroof, vermogensdelicten en zakkenrollerij af, waar deze in de periode tussen mei 2022 en april 2023 juist stegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit had waarschijnlijk te maken met het opheffen van de coronamaatregelen.

Men is zich niet per se onveiliger gaan voelen: de onveiligheidsbelevingsindex bleef zowel in de regio als in Amsterdam ongeveer gelijk. De onveiligheidsbelevingsindex nam wel toe in stadsdeel Centrum, met name door een toename in onveiligheidsgevoelens en vermijding.

Toename digitaal slachtofferschap

De gerapporteerde slachtofferschapsindex nam toe in de regio. In Amsterdam is deze toegenomen van 103 naar 111, met de hoogste stijging in digitaal slachtofferschap van 84 naar 94. Ook slachtofferschap van high volume criminaliteit (109 naar 119) en high impact criminaliteit (117 naar 120) namen toe.

In stadsdeel Centrum nam de gerapporteerde slachtofferschapsindex (114 naar 130) het meest toe, vooral door een stijging in slachtofferschap van high volume en high impact criminaliteit.

Ervaringen van overlast onveranderd

De overlastindex in de Veiligheidsregio bleef met 99 nagenoeg gelijk aan een jaar eerder, toen het 98 was. Er was een lichte toename van verloedering (100 naar 103). Ook in Amsterdam bleef de overlastindex vrijwel gelijk (98 en 99). Verloedering steeg van 101 naar 104 en personenoverlast bleef ongeveer gelijk (95 naar 94).

In de stadsdelen Centrum, Nieuw-West, Oost en Zuidoost is de overlastindex toegenomen. In Centrum, Oost en Zuidoost kwam dit door een toename van personenoverlast en verloedering. In Nieuw-West kwam het voornamelijk door een toename van de personenoverlast. In de overige stadsdelen nam de overlastindex iets af en in Weesp bleef de index gelijk.