D66 veruit de grootste in Amsterdam
- 24 maart 2021
De volledige Amsterdamse uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 is beschikbaar. D66 won bijna 4 procent en is met 22,8 procent veruit de grootste partij geworden, Volt en Bij1 haalden beide bijna zes procent. Groot verlies was er voor GroenLinks, dat zijn aanhang bijna zag halveren. De opkomst was met ruim 75 procent iets lager dan vier jaar geleden.
Traditioneel stemt Amsterdam anders dan het land als geheel. Dat komt doordat de groep kiesgerechtigden anders is samengesteld. Zo telt Amsterdam bijvoorbeeld meer jongeren, meer hogeropgeleiden, meer alleenstaanden en meer lage inkomens dan Nederland gemiddeld. Tegelijkertijd geldt dat de verschuivingen van verkiezing op verkiezing de landelijke verschuivingen wel in belangrijke mate weerspiegelen. Dat is ook dit keer het geval.
D66 is in Amsterdam veel groter dan landelijk en won in Amsterdam iets meer dan landelijk, de VVD is veel kleiner dan landelijk en verloor in Amsterdam licht, terwijl er landelijk juist enige winst was.
Zie ook
In stedelijke gebieden zijn kiezersvoorkeuren anders dan elders in het land. Zo wordt in steden gemiddeld vaker op linkse partijen gestemd. Maar hoe stabiel is die trend door de tijd? Om die vraag te beantwoorden moet bepaald worden welke partijen links en niet-links zijn, en dat is niet altijd gemakkelijk. Onderstaande figuur laat zien dat het verschil tussen de landelijke en Amsterdamse score van D66 en de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP kleiner wordt terwijl in dezelfde periode het verschil aan de rechterkant toeneemt.
De opkomst bij verkiezingen is in de eerste plaats afhankelijk van het soort verkiezingen. Verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben veruit de hoogste opkomst. Dit keer lag de opkomst op ruim 75 procent, net als landelijk iets lager dan vier jaar geleden. De lagere opkomst kan te maken hebben met het ontbreken van een echt horse race, bijvoorbeeld over de vraag welke partij de grootste wordt. Ook kan Covid 19 kiezers ervan hebben weerhouden hun stem uit te brengen. Opiniepeilingen en de uitslag wijzen er echter op dat dit laatste effect heel bescheiden is geweest. Het enorme aanbod van partijen met sterk uiteenlopende standpunten kan een factor zijn geweest die, zeker voor specifieke groepen, juist opkomstbevorderend heeft gewerkt. Uit historische opkomstcijfers blijkt dat in Amsterdam de opkomst steevast lager ligt dan landelijk. Wel wordt het verschil door de tijd kleiner. Belangrijke reden daarvoor is dat het aandeel hogeropgeleiden snel is toegenomen in de stad. Ook het aanbod van partijen speelt een rol.
Binnen de stad varieert de opkomst bij verkiezingen sterk. Dit keer is echter nog moeilijker uit te maken hoe de opkomst op het niveau van wijken en stadsdelen is geweest. Kiezers waren niet ingedeeld naar stembureaus, er stond geen stembureau op de stempas, er waren veel briefstemmers en meer volmachten. Bovendien staat het iedereen vrij in een andere gemeente te stemmen of gebruik te maken van speciale stemlocaties zoals de stemstraat bij de RAI.
Doordat minder precies is vast te stellen hoe per stembureau is gestemd is ook minder makkelijk vast te stellen of verschillende buurten verschillend hebben gestemd. Dat er grote verschillen zijn is niettemin zeker. Zo is D66 de grootste in de meeste wijken, maar niet overal. In het zuidelijk deel van stadsdeel Zuid, in Driemond en Gein. DENK is het grootst in de wijken rond de Sloterplas, in de Waterlandpleinbuurt, Banne Buiksloot en de Indische Buurt Oost. Bij1 is de grootste in de Bijlmer en Holendrecht/Reigersbosch. In de tuindorpen Oostzaan en Buiksloot is dat de PVV.
Bekijk veel meer uitslagen per wijk, per partij en van eerdere verkiezingen in het dashboard verkiezingen.