Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2021

Amsterdam heeft gestemd voor de Tweede Kamer. D66 won in Amsterdam bijna 4 procent en is met 22,8 procent veruit de grootste partij geworden.

Groot verlies was er voor GroenLinks, dat haar aanhang bijna zag halveren. Volt en BIJ1 haalden beide bijna zes procent en zijn in Amsterdam groter dan landelijk.

Hier zie je de grootste partij per wijk. D66 is bijna overal de grootste. Denk is groot in West, BIJ1 in ZuidOost en de VVD scoort goed rond de Zuidas.

Voor de totale opkomst werd gekeken naar alle stemmen: vroege stemmen, poststemmen en reguliere stemmen. De opkomst was 75,7 procent. Er werd zo'n 24.000 keer per brief gestemd en er waren zo'n 36.000 volmachtstemmen.

Er waren ook stembureaus op stations en in ziekenhuizen, zodat men daar voor of na het werken kon stemmen. Hierdoor is in sommige wijken de opkomst hoger dan je op basis van inwoners zou verwachten.

Meestal is de opkomst bij de landelijke verkiezingen hoger dan bij andere verkiezingen. De opkomst lag dit jaar iets lager dan bij de vorige Kamerverkiezingen. Dit lijkt meer te liggen aan het ontbreken van een duidelijke tweestrijd, dan aan corona.

Het stemmen verliep door corona wel anders dan anders. Vanwege corona waren er een aantal maatregelen genomen om besmetting bij de stembureaus te voorkomen. Op maandag en dinsdag konden kwetsbare Amsterdammers al gaan stemmen op 50 stembureaus. En 70-plussers konden per post stemmen. Dit jaar mocht je voor maximaal 3 andere kiezers stemmen. Dat is 1 meer dan normaal. Bij de RAI waren speciale stemstraten: 4 autostemstraten, 1 fietsstemstraat. In elk stembureau kon je eerst je handen ontsmetten. En er werd overal op de ventilatie, looproutes en drukte gelet.

En iedere kiezer kreeg een eigen potlood uitgereikt. Dit potlood mocht je mee naar huis nemen. Veel potloden werden ook weer ingeleverd. Deze worden gerecycled of schoongemaakt en bij een volgende verkiezing weer gebruikt.

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezing 2021 in Amsterdam. Een verkiezing gehouden in tijden van corona. Dat maakte dat het stemmen anders verliep dan bij andere verkiezingen.