Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

WOZ-waarde woningen gestegen

De meeste huiseigenaren hebben inmiddels een aanslag voor de onroerendgoedbelasting en een waardebeschikking van de Dienst Belastingen ontvangen. De aanslag is gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning, die in de waardebeschikking staat. De WOZ-waarde is gebaseerd op het prijspeil van de woningen op 1 januari 2008. Veel mensen zullen hun aanslag van vorig jaar erbij pakken en constateren dat de WOZ-waarde flink gestegen is. De vorige aanslag was gebaseerd op de waarde van de woningen op 1 januari 2007 en tussen 1 januari 2007 en 1 januari 2008 is de waarde van de Amsterdamse woningen gemiddeld met 11,3% gestegen. Deze stijging is minder groot dan in de vorige periode (1 januari 2005-1 januari 2007), toen de waarde van de woningen gemiddeld met 14,5% was toegenomen.In de waardebeschikking is nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de kredietcrisis en de daling van de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2008 omdat de waardebeschikking is gebaseerd op de situatie van 1 januari 2008. Waarschijnlijk zal volgend jaar het effect van deze prijsdaling wel te zien want de daling van de huizenprijzen in het vierde kwartaal heeft de prijsstijging van januari tot oktober 2008 vrijwel teniet gedaan.

Grootste stijging in stadsdelen Oud-West en Oud-Zuid

De WOZ-waarde van de Amsterdamse woningen is vooral in de stadsdelen Oud-West en Oud-Zuid gestegen, in beide stadsdelen is de waarde van de woningen met ruim 16% gestegen. De WOZ-waarden zijn het meeste gestegen in de Pijp en het Duivelseiland (+16,5%). Tussen 1 januari 2005 en 1 januari 2007 waren de woningwaarden hier ook al flink gestegen maar de hoogste stijging deed zich toen voor aan de noord- en oostzijde van stadsdeel Centrum. In deze gebieden is in het afgelopen tijdvak de waarde van de woningen juist minder dan gemiddeld gestegen (+10,5%). Een apart geval is de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt, hier zijn de afgelopen jaren zeer veel woningen gerenoveerd, waarbij ook kleine woningen werden samengevoegd tot grotere woningen. Deze kwaliteitsverbetering is goed terug te zien in de ontwikkeling van de woningwaarden die hier met ruim 15% zijn gestegen. Over het algemeen is de waarde van de woningen vooral in gebieden binnen de ringweg gestegen, vooral in gebieden die dichtbij het Centrum liggen. In de gebieden buiten de ringweg was – met uitzondering van IJburg – de waardestijging minder dan gemiddeld.

In Nederland is de WOZ-waarde in Amsterdam het sterkst gestegen

In heel Nederland is de WOZ-waarde van de woningen tussen 1 januari 2007 en 1 januari 2008 met 3,5% gestegen. Binnen Nederland zijn in de gemeente Amsterdam zijn de WOZ-waarden het sterkst gestegen (11,3%). Ook in de gemeente Utrecht, die net als Amsterdam een krappe woningmarkt heeft, is de waarde van de woningen flink gestegen (+7,7%). Opvallend is dat in de Amsterdamse randgemeenten Oostzaan en Landsmeer de waarde van de woningen onder invloed van de nabijheid van Amsterdam veel meer dan gemiddeld is gestegen (+ 6,9% en +6,1%). Ook in Amstelveen, Weesp en Haarlem is de waarde van de woningen bovengemiddeld (5%-6%) gestegen.In Zaanstad, IJmond, Haarlemmermeer en Almere is daarentegen de waarde van de woningen minder dan gemiddeld gestegen. Elders in Nederland berekent de waarderingskamer ook grote prijsstijgingen in de gemeenten Middelharnis en Etten-Leur. Lokale makelaars twijfelen sterk aan deze prijsstijgingen, ze zouden eerder rond het Nederlandse gemiddelde moeten liggen.Het tarief voor de onroerendgoedbelasting is in Amsterdam overigens het laagst van de grote steden (0,053% van de waarde van de woning), Arnhem en Nijmegen zijn met 0,170% van de waarde van de woning het duurst.