Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

WOZ-waarde woningen vrijwel gelijk gebleven

Door de kredietcrisis zijn landelijk de koopprijzen van de woningen gedaald en daarmee ook de WOZ-waarde, die is gebaseerd op marktontwikkelingen. Dat was vooral goed te zien in het jaar 2009 toen de WOZ-waarde met 5 procent daalde. De huiseigenaren die in februari 2012 een waardebeschikking en een aanslag onroerende zaak belasting hebben ontvangen zullen nu constateren dat de waarde van hun woning in vergelijking met de vorige beschikking vrijwel gelijk is gebleven 1). In 2010 waren de koopprijzen van de woningen vrijwel stabiel en dat is ook te zien in de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Waardestijging vooral in de stadsdelen rond het Centrum

In heel Amsterdam is tussen 1 januari 2011 (prijspeil 1-1-2010) en 1 januari 2012 (prijspeil 1-1-2011) de WOZ-waarde gemiddeld met 0,5 procent gestegen. Vooral in de gebieden rond stadsdeel Centrum steeg de woz-waarde, zoals in de Kinkerbuurt, Pijp en Spaarndammerbuurt. Uitzonderingen vormen de Staatsliedenbuurt en de Frederik Hendrikbuurt. In de ring hieromheen zien we in veel gebieden een waardedaling, met name in de Apollo- en Stadionbuurt, de Watergraafsmeer en de Indische buurt. Er zijn enkele buurtcombinaties met een grote waardestijging. In de meeste gevallen zijn hier recent nieuwbouwwoningen opgeleverd, zoals op de Oostelijke Eilanden (de Funen), Westlandgracht (Andreaskwartier), Bijlmer Oost (Karspelhof, Fenice), IJburg Zuid (IJburg) en Kolenkit (Laan van Spartaan).

Daling WOZ-waarde in geheel Nederland

In Nederland is de WOZ-waarde van de woningen tussen 1 januari 2011 en 1 januari 2012 met 2 procent gedaald. Dat betekent dat in Amsterdam de waarde van de woningen zich gunstiger ontwikkelde (stijging 0,5 procent). Vooral in veel perifeer gelegen gemeenten is de WOZ-waarde sterk gedaald. In de Metropoolregio Amsterdam (en ook in de Randstad) was de daling rond het gemiddelde. Uitzonderingen zijn Zaanstad (-5,5 procent), Edam-Volendam (-4,1 procent) en Zandvoort, Bloemendaal en Weesp (-3,5 procent). In Amsterdam is ook in 2012 het tarief van de aanslag onroerende zaak belastingen met 0,05723 procent van de WOZ-waarde het laagst van de grote Nederlandse gemeenten. Arnhem is het duurst met 0,18510 procent van de waarde. In de grote gemeenten is het tarief gemiddeld 0,10752 procent van de WOZ-waarde.

Waardeontwikkeling sinds 2008

Sinds het begin van de kredietcrisis in oktober 2008 zijn in geheel Nederland de woningwaardes gedaald. In Amsterdam was deze daling niet gelijkmatig: eerst een stijging, toen een grote daling en vervolgens een zeer geringe stijging. In andere gemeentes was de ontwikkeling veel gelijkmatiger en daalde in alle jaren de WOZ-waarde. De ontwikkeling vanaf de waardepeildatum 1 januari 2008 tot nu geeft een beter beeld van de waardeontwikkeling per gemeente in de kredietcrisis. Over deze periode zien we dat in Amsterdam (-3 procent) en in de Metropoolregio (-3 procent) de waardedaling minder sterk dan in geheel Nederland (-3,9 procent). Met name in gemeenten in Zuid en Oost Nederland daalde de WOZ-waarde meer dan gemiddeld.

Amsterdam vanaf 2008: vooral correctie op eerdere waardestijging

Wat opvalt is dat de WOZ-waarde vooral is gedaald in gebieden waar in voorgaande jaren de waarde heel sterk was gestegen zoals de Nieuwmarkt, de omgeving van het Vondelpark en de Rivierenbuurt. De sterke waardedaling is hier vooral een correctie op de eerdere zeer sterke stijging. Uit de kaart wordt ook duidelijk dat in de stadsdelen Nieuw West, Zuidoost en Noord de WOZ-waarde veel minder sterk is gedaald dan in de binnen de ring A10 gelegen gebieden (in deze stadsdelen was de waardestijging voorheen ook geringer). In de meeste gebieden waar de WOZ-waarde is toegenomen zijn in deze periode veel nieuwbouwwoningen opgeleverd. Uitzondering is Betondorp, waar veel recent gerenoveerde woningen zijn verkocht.

Tot slot de ontwikkeling tussen de prijspeildata 1 januari 1999 en 1 januari 2011. In deze periode is in geheel Amsterdam de WOZ-waarde van de woningen verdubbeld. Vooral in delen van stadsdeel Zuid is de WOZ-waarde van veel woningen zeer sterk gestegen, in de meeste gebieden in de stadsdelen Noord en Nieuw West was de waardestijging veel minder groot. In enkele buurtcombinaties was geen goede vergelijking mogelijk omdat er nu nauwelijks woningen staan of er in 1999 nauwelijks woningen stonden.

  1. Voor de waardebepaling moet de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA) in 2012 de waardepeildatum van 1 januari 2011 gebruiken conform artikel 18, 2e lid van de Wet WOZ: “De waardepeildatum ligt één jaar voor het begin van het kalenderjaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld”.