Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Primair onderwijs

Amsterdam telt ongeveer 230 scholen in het primair onderwijs (basisonderwijs en speciaal basisonderwijs) met ongeveer 65.000 leerlingen. Leerlingen hebben steeds vaker hbo/wo opgeleide ouders, en de onderwijssegregatie lijkt af te nemen. Het tekort aan leraren in het primair onderwijs is groot.

Uitgelicht in dit dossier

 • Lezen, taal en rekenen in groep 8

  artikel

  In groep 8 worden de basisvaardigheden voor lezen, taal en rekenen getoetst met de centrale eindtoets. De resultaten worden gebruikt om een advies te geven voor het voortgezet onderwijs.

 • Leerlingenprognose basisonderwijs 2022/’23

  publicatie

  Het aantal leerlingen in het Amsterdamse basisonderwijs daalt en deze daling zal zich nog enige tijd voortzetten. Vanaf 2028/’29 zal het leerlingenaantal echter weer toenemen.

Alles in Primair onderwijs

 • Primair onderwijs in Amsterdam

  dataset

  Deze dataset bevat tabellen met cijfers over scholen en leerlingen in het basisonderwijs, schoolgrootte, stadsdeel van vestiging van scholen en basisschooladviezen voor het voortgezet onderwijs.

  Laatst gewijzigd: 18 april 2024

 • Factsheet: Overstappers so en sbo in beeld

  publicatie

  Tussen 2018/'19 en 2020/'21 is het aantal leerlingen dat naar het speciaal basisonderwijs is doorverwezen gedaald en is het aantal verwijzingen naar het speciaal onderwijs licht gestegen.

  Gepubliceerd: november 2022