Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Bekendheid ondernemerschapsregelingen

De gemeente Amsterdam heeft verschillende instrumenten om ondernemers die in financiële problemen verkeren te ondersteunen. Een voorbeeld is het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ 2004). Dit is een wettelijke regeling die uitgevoerd wordt door DWI. Daarnaast biedt DWI andere voorzieningen aan ondernemers die daar behoefte aan hebben: begeleidingsvouchers, microkrediet en schuldhulpverlening.

Door de recessie is het mogelijk dat een grotere groep ondernemers te maken krijgt met financiële problemen. Hier komt bij dat het nu veel moeilijker is dan voor de recessie om bij een bank voor kredietverlening in aanmerking te komen. Met name voor kleine ondernemers is dit moeilijk. Amsterdam telt in 2013 bijna 50.000 ZZP’ers, een op de twee bedrijfsvestigingen betreft een ZZP’er (O+S, 2014).

Bij Economische Zaken (EZ) is het vermoeden dat de bekendheid van de voorzieningen die de gemeente aanbiedt beperkt is, terwijl de gemeente hier verschillende communicatiemiddelen voor inzet, zoals flyers, een artikel in Echo, advertenties in de stadsdeelkrant, de webpagina Amsterdam.nl/ondernemen en de aanwezigheid van DWI-vertegenwoordigers op de startersdag van de KvK.

Het niet (goed) geïnformeerd zijn zou de reden kunnen zijn dat ondernemers niet of pas in een laat stadium contact opnemen met de gemeente. Soms betekent dit dat de ondernemers die een beroep doen op DWI, niet meer in aanmerking komen voor de regelingen waar ze gebruik van willen maken.

De gemeente Amsterdam (EZ) wil de ondernemerschapsregelingen, zoals de BBZ, onder de aandacht te brengen, vooral bij de groep die niet in aanmerking komt voor kredietverlening bij een bank. Dit is de doelgroep van het Team Zelfstandigen van DWI.

Om de regelingen meer bekendheid te geven wil EZ een marketingplan opstellen. Hieraan vooraf zal eerst een onderzoek gedaan worden om te toetsen of een aantal aannames van de opdrachtgever overeenkomen met de mening van Amsterdamse ondernemers.

In deze rapportage worden de volgende twee aannames getoetst:

  • Is het zo dat de regelingen niet bekend zijn bij het MKB?
  • Klopt het dat ondernemers liever niet aankloppen bij de gemeente als ze in de financiële problemen zitten?

Daarnaast worden de volgende onderzoeksvragen beantwoord:

  • Hoe informeren ondernemers zich als ze in financiële problemen zitten? Ofwel: Hoe denken ondernemers zich te gaan informeren als ze in financiële problemen zouden zitten?
  • Wat voor rol speelt de gemeente hierin?
  • Zijn de regelingen van DWI bekend bij ondernemers