Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Onderzoek en Statistiek

Bestaanszekerheid jongvolwassenen

16- tot en met 24-jarigen vormen 12 procent van de Amsterdamse bevolking. Zij hebben verschillende zorgen voor de toekomst die raken aan bestaanszekerheid. Deze factsheet geeft inzicht in de belangrijkste aspecten van bestaanszekerheid van jongvolwassenen: inkomen, schulden, werk, onderwijs en wonen.

De grootste zorg voor Amsterdamse jongvolwassen is de woningmarkt. Zij blijven gemiddeld steeds langer thuis wonen. Vier op de tien inwoners tussen de 18 en 24 jaar wonen nog thuis. Van de jongvolwassenen maakt 51 procent zich veel zorgen over of ze voor hun veertigste een eigen woning kunnen kopen.

Er zijn geen grote veranderingen op het gebied van inkomen. 18 procent van de 18- tot 26-jarigen heeft een lage sociaaleconomische status. Daarnaast heeft 39 procent van de 16- tot 25-jarigen moeite met rondkomen. 23 procent maakt zich veel zorgen over of zij op korte termijn de rekeningen nog wel kunnen betalen.

De ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs zijn positief. Zo is de positie van Amsterdamse jongvolwassenen op de arbeidsmarkt verbeterd en hebben zij steeds vaker een startkwalificatie. Toch maken zij zich zorgen. Zo ervaart 52 procent prestatiedruk vanuit zichzelf. 21 procent maakt zich veel zorgen over of zij een vaste baan zullen krijgen.