Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

CO2-uitstoot in 2018

De gemeente Amsterdam wil de CO2-uitstoot op haar grondgebied met 55 procent terugdringen in 2030 en tot 95 procent in 2050, ten opzichte van het peiljaar 1990. Om de CO2-uitstoot te monitoren, brengt OIS de CO2-uitstoot van de stad in kaart.

Inleiding

De gemeente Amsterdam wil de CO2-uitstoot op haar grondgebied met 55 procent terugdringen in 2030 en tot 95 procent in 2050, ten opzichte van het peiljaar 1990. Om de CO2-uitstoot te monitoren, brengt OIS de CO2-uitstoot van de stad in kaart, in opdracht van Directie Ruimte en Duurzaamheid. Dit is nu voor het jaar 2018 gedaan.

Om de CO2-uitstoot te berekenen kijken we naar het verbruik van elektriciteit, gas en warmte in Amsterdam. De uitstoot van alle broeikasgassen wordt gemonitord, de uitstoot van overige broeikasgassen (bijvoorbeeld methaan en lachgas) wordt omgerekend naar CO2-emissies. De databronnen die we gebruiken voor het bepalen van de CO2-uitstoot zijn:

  • De Landelijke Klimaatmonitor (RIVM), voor CO2-emissies.
  • De Emissieregistratie, voor uitstoot door brandstofverbruik en overige broeikasgassen.
  • Data over warmteverbruik van Vattenfall.
  • En data van de Emissieautoriteit over de uitstoot van de VU en het AMC door gasverbruik.

Bevindingen CO2-uitstoot 2018

De totale CO2-uitstoot in 2018 was 4.960 kiloton, vrijwel gelijk aan de uitstoot in 2017. Elektriciteitsverbruik door huishoudens in woningen, zakelijke markt, de bouw en industrie zorgt voor de grootste uitstoot (39 procent), volgend door respectievelijk gas en warmte verbruik en overige broeikasgassen van maatschappelijke gebouwen, woningen en de zakelijke markt (25 procent). Uitstoot door haven en industrie is 18 procent van de totale uitstoot en mobiliteit 17 procent.

Ondanks een landeljike trend van een licht dalende CO2-emissiefactor voor het opwekken elektriciteit is, door toegenomen elektriciteitsverbruik in de zakelijke markt, de totale uitstoot door elektriciteit vrijwel gelijk gebleven vergeleken met vorig jaar. Het aardgasverbruik van woningen is iets toegenomen, maar daarentegen is het verbruik in maatschappelijke gebouwen en de zakelijke markt gedaald. Hierdoor is de uitstoot gelijk gebleven in 2018 ten opzichte van 2017 voor de Gebouwde omgeving. De uitstoot door de industrie is licht toegenomen, maar de uitstoot van het AEB is wat gedaald. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot voor het transitiepad Haven en industrie. Voor Mobiliteit is de uitstoot vrijwel constant gebleven.

De zakelijke markt neemt 28 procent van de CO2-uitstoot voor haar rekening, volgend door de categorie woningen, die goed is voor 22 procent aan uitstoot. Bij de zakelijke markt is 22 procent uitstoot door elektriciteit, 5 procent door gasverbruik en 1 procent door warmteverbruik en overige broeikasgassen. Bij woningen is 8 procent het elektriciteitsgebruik van huishoudens, 13 procent het gebruik van aardgas en 1 procent warmteverbruik en overige broeikasgassen. Afvalverbranding en verkeer zijn ook substantiele bijdragers aan uitstoot in Amsterdam.

Contactgegevens