Diversiteit personeel gemeente Amsterdam
- Publicatie
- oktober 2019
De gemeente Amsterdam streeft ernaar om een inclusieve organisatie te zijn waar ieder individu zichzelf kan zijn. Discriminatie op de arbeidsmarkt en meer specifiek discriminatie binnen de eigen organisatie wordt niet geaccepteerd. Om te komen tot een inclusieve organisatie is diversiteit een belangrijk speerpunt in de P&O agenda van Amsterdam. Diversiteit is niet alleen migratieachtergrond of geloofsovertuiging maar ook de verhouding man vrouw, jong oud, met en zonder arbeidsbeperking en seksuele voorkeur.

Het personeel van de gemeente Amsterdam vormt geen afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking, blijkt uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek. Het college wil dit verbeteren en heeft daarom de bestuursopdracht Inclusie en Diversiteit 2020-2023 op 24 juni gepresenteerd.
Zie ook
Het onderzoek
De afdeling P&O heeft in 2019 aan OIS gevraagd onderzoek te doen naar het aandeel ambtenaren met een migratieachtergrond en de ontwikkeling daarin in de afgelopen jaren. Om hier inzicht in te krijgen heeft OIS na toestemming van de functionaris gegevensbescherming gegevens uit het personeelsregister door het CBS laten versleutelen en via de extra beveiligde Microdata-onderzoeksfaciliteit van het CBS gekoppeld met persoonskenmerken die via het CBS beschikbaar zijn (migratieachtergrond en opleidingsniveau). Er wordt steeds gekeken naar de situatie in maart 2019 en deze wordt vergeleken met december 2015.
De hoofdvraag van het onderzoek is: Hoe divers is het personeel van de gemeente Amsterdam qua migratieachtergrond, opleidingsniveau, geslacht en leeftijd? Zijn er verschillen hierin tussen directies, functies en salarisschalen? Er zijn verschillende deelvragen geformuleerd die geclusterd in vier hoofdstukken worden beantwoord.
Grote verschillen naar functie, afdeling en salarisschaal
Zesendertig procent van de ambtenaren heeft een migratieachtergrond, dat wil zeggen dat zij zelf in het buitenland zijn geboren of dat één of allebei hun ouders buiten Nederland geboren zijn. Dit aandeel is de afgelopen jaren maar zeer langzaam gestegen, in 2015 had 34 procent van de ambtenaren een migratieachtergrond.
Vrouwen, jongeren en laagopgeleiden bij de gemeente Amsterdam hebben vaker een migratieachtergrond dan de mannen. Ook zijn er grote verschillen naar salarisschaal, functie en afdeling. Hoe hoger de salarisschaal des te lager het aandeel mensen met een migratieachtergrond. Daarom wordt er in de bestuursopdracht gesproken op een streefcijfer van 30 procent de hoogste managementfuncties.
Aandeel werkenden met een migratieachtergrond onder Amsterdamse ambtenaren (maart 2019), de Amsterdamse beroepsbevolking (2018), werkenden in Amsterdam (2018) en elders (procenten) (Bron: OIS)
Minder divers dan Amsterdamse beroepsbevolking, vergelijkbaar met gemeente Den Haag en ministerie SZW
Amsterdamse ambtenaren (36 procent) hebben minder vaak migratieachtergrond dan Amsterdamse beroepsbevolking (51 procent). Wel is de gemeentelijke organisatie vergelijkbaar met de mensen die in de stad werken (zowel Amsterdammers als mensen van buiten de stad). Amsterdamse ambtenaren hebben ongeveer even vaak een migratieachtergrond als ambtenaren bij de gemeente Den Haag en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.