Direct naar inhoudDirect naar contactgegevens

Draagvlakmeting opvang ongedocumenteerden onder omwonenden van opvanglocatie Van Leijenberghlaan

Deze rapportage brengt in kaart hoe omwonenden van de Van Leijenberghlaan aankijken tegen de komst van de opvanglocatie voor ongedocumenteerden in hun buurt.

Samenvatting

Deze rapportage brengt in kaart hoe omwonenden van de Van Leijenberghlaan aankijken tegen de komst van de opvanglocatie voor ongedocumenteerden in hun buurt. De opvanglocatie opent in oktober 2020. Het draagvlakonderzoek vond plaats in juni 2020.

Grote tevredenheid met de woning, de buurt en de voorzieningen

De bevraagde bewoners zijn zeer tevreden over hun eigen woning en de buurt. Deze krijgen respectievelijk gemiddeld een 7,9 en een 8,1 als rapportcijfer. De veiligheid krijgt gemiddeld een 7,6 en de netheid van de buurt wordt beoordeeld met een 7,1. De buurtbewoners noemen vooral de voorzieningen en de rust in de buurt als positieve kenmerken, maar vinden de buurt wel rommelig en saai.

Merendeel omwonenden op de hoogte van de komst van de opvanglocatie

Vier op de vijf omwonenden zijn geïnformeerd over de komst van de ongedocumenteerden door middel van een bewonersbrief. Ongeveer de helft (51 procent) vindt de communicatie over de komst van de opvanglocatie (redelijk) goed en 29 procent vindt deze (redelijk) slecht. De helft van de omwonenden weet waar ze terecht kunnen met vragen over de opvang. Daarnaast is driekwart van de respondenten bekend met de bewonersavond (77 procent) en is ruim de helft (52 procent) op de hoogte van de begeleidingscommissie.

Deel omwonenden maakt zich zorgen over negatieve gevolgen opvang voor de buurt

Ongeveer de helft van de respondenten is het er (helemaal) mee eens dat ongedocumenteerden opgevangen worden in Nederland en Amsterdam (resp. 52 en 49 procent). Een kleiner aandeel (38 procent) staat achter de komst van de opvanglocatie in hun buurt. Omwonenden die tegen de opvang zijn vinden de locatie ongeschikt en maken zich zorgen over de veiligheid in de buurt. Voorstanders van de opvang noemen vooral principiële redenen: zij vinden het onmenselijk om ongedocumenteerden Amsterdammers geen opvang te bieden. Desondanks maakt een deel van de voorstanders zich ook zorgen over mogelijke negatieve gevolgen van de opvang voor de buurt. Omwonenden vinden het belangrijk dat de ongedocumenteerden intensief begeleid worden tijdens hun verblijf in de opvang. Ook vraagt men de gemeente om goed te communiceren met de buurt. Een kleine groep vindt het vooral belangrijk dat de gemeente toezicht houdt op de locatie.

Driekwart van de respondenten verwacht iets te gaan merken van de komst van opvang (75 procent), bijvoorbeeld dat ze de bewoners tegen gaan komen op straat, dat de ongedocumenteerde bewoners rond gaan hangen en/of de buurt onveiliger wordt (elk 29 procent). Gevoelens van onveiligheid zijn ook besproken tijdens de bewonersbijeenkomst, waar omwonenden hun zorgen uitspraken over de veiligheid van kinderen, ouderen en de joodse gemeenschap in de buurt.