Draagvlakmeting opvang ongedocumenteerden onder omwonenden van opvanglocatie Anderlechtlaan
- Publicatie
- 13 november 2020
Deze rapportage brengt in kaart hoe omwonenden van de Anderlechtlaan aankijken tegen de komst van de opvanglocatie voor ongedocumenteerden in hun buurt.

Samenvatting
Deze rapportage brengt in kaart hoe omwonenden van de Anderlechtlaan aankijken tegen de komst van de opvanglocatie voor ongedocumenteerden in hun buurt. De opvanglocatie opent in oktober 2020. Het draagvlakonderzoek vond plaats voorafgaand aan de opening in september 2020.
Tevredenheid met de woning en de buurt, wel veel rommel op straat
De bevraagde bewoners zijn tevreden over hun eigen woning en de buurt. Deze krijgen respectievelijk gemiddeld een 8,4 en een 7,8 als rapportcijfer. De veiligheid krijgt gemiddeld een 7,3 en de netheid van de buurt wordt beoordeeld met een 6,8. De buurtbewoners noemen vooral dat de buurt rustig is en de bereikbaarheid als positieve aspecten, maar de rommel op straat en de overlast, bijvoorbeeld van hangjongeren, als negatieve punten.
Merendeel omwonenden op de hoogte van de komst van de opvanglocatie
Bijna alle omwonenden waren voorafgaand aan het onderzoek al op de hoogte van de komst van de opvanglocatie. Negen op de tien bewoners zijn geïnformeerd door middel van een bewonersbrief. Iets meer dan de helft (53 procent) vindt de communicatie over de komst van de opvanglocatie (redelijk) goed en bijna een derde vindt het (redelijk) slecht (29 procent). Bijna de helft van de bewoners weet waar ze terecht kunnen met vragen (46 procent). De meerderheid (77 procent) is op de hoogte dat er een bewonersavond is geweest; 40 procent weet van de begeleidingscommissie.
Minder dan de helft vindt dat ongedocumenteerden opgevangen moeten worden
De meerderheid (58 procent) van de omwonenden is het er (helemaal) mee eens dat ongedocumenteerden in Nederland opgevangen worden. Naarmate de locatie dichterbij de omwonenden komt, neemt dit percentage af tot 45 procent bij een opvanglocatie in de eigen buurt. Vier op de tien omwonenden is tegen de komst van een opvanglocatie in de buurt. Respondenten die achter de opvang staan geven aan dat de ongedocumenteerden ook ‘recht hebben op een dak boven hun hoofd.’ Respondenten die tegen de opvang zijn, vinden dat de locatie niet geschikt is vanwege de basisscholen in de buurt en men is bang dat de bewoners van de opvanglocatie in de buurt gaan rondhangen.
Omwonenden benadrukken belang van goede begeleiding ongedocumenteerden
Omwonenden vinden dat de gemeente moet zorgen dat de ongedocumenteerden goed begeleid worden, dat de buurt goed geïnformeerd wordt en betrokken blijft en dat er voldoende toezicht is op de opvanglocatie. De buurtbewoners vinden het belangrijk dat de ongedocumenteerden begeleid worden in het leren van de Nederlandse taal en de normen en waarden. Andere bewoners willen meer inspraak en zouden graag zien dat er kennismakingsmiddagen worden georganiseerd. In totaal geeft 55 procent aan te verwachten dat zij tenminste in enige mate iets zullen merken van de komst van de opvang. Het vaakst genoemd wordt de verwachting dat men de bewoners tegenkomt op straat. Een deel van de omwonenden is bang dat de komst van ongedocumenteerden overlast of onveiligheid met zich mee zal brengen (20 procent), iets dat ook ter sprake is gekomen op de bewonersavond.